Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 07:34 - Блогът - ваксина срещу височинна болест
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 2328 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък попълних анкета за дипломната работа на един студент. Искам да чуя и вашето мнение:
1.            Какви са предимствата и недостатъците на блоговете?


 

 В съвременния свят, а и в България се наблюдава конвергенция на медиите- концентриране на собствеността – респ. увеличаване на възможността за едностранчиво манипулативно въздействие. Блогът дава  възможност на всеки да се изрази свободно и да бъде чут. Но блогът е и начин да чуваш обикновения, истинския живот. Ето защо политикът трябва да е в интернет и трябва да има блог. "Don"t lose touch" е принцип, който всеки политик трябва да спазва.

Блогът е ‘котвата’ , която го държи в реалния живот, спасява го от ‘височинната болест’.

Блогът е и място за акумулиране на знания, послания, позиции.

Блогът е и място за осъществяване на контрол върху политиците за постоянството им- пази се становището, което е имал по даден въпрос преди 1 година и честата му промяна може лесно да се провери.

 Да чуеш неприятни или обидни квалификации в коментарите едва ли е недостатък. Особено ако са дадени като аргументирана позиция, а не като чисто лични нападки и непредизвикани обиди. Малък недостатък е възможността манипулативно да бъдат "екстрактнати" ( извадени) в останалите медии твърдения, мнения, които да се представят за единодушно мнение на блогърското общество.

2.      Колко често пишете в блога си?

Старая се поне веднъж седмично.

 

 

3.      Кога и по какъв повод пишете в блога си?

Когато "ми дойде" отвътре да попитам за нещо хората от блогосферата или да им покажа нещо, или да заявя позицията си по някакъв въпрос.

 

 

4.      Пишете ли по-често, когато има политическа кампания или дискусия по тема с висок обществен интерес (моля, дайте пример за такава тема)?

Да- защото всяка политическа кампания трябва да е дискусия, а блогосферата е място именно за дискусии.

Конкретни теми, които съм обсъждал: свободата в интернет - чл. 251 от ЗЕС; лъжите за царските имоти; слабостите на системата за парламентарен контрол. съдебната система и др.

 

 

5.      Каква е ефективността от блоговете?

Все още ниска като средство за решаване на обществено значими теми, но достатъчно висока при удовлетворяване на нуждата на човека да изрази мнението си.

 

 

6.      Може ли да се твърди, че блогът е нова медиа и защо смятате така?  

Да. Блоговете често се използват за журналистически цели. Но има важна принципна разлика между репортаж и блогърски постинг. Репортажът трябва да показва събитие- без да манипулира аудиторията с позицията на журналиста. Блогът напротив- трябва задължително да изразява позицията на блогъра.

 

 

7.      Четете ли други блогове (моля, посочете поне три от тях) и какви теми засягат?

На Иван Бедров, Димитър Аврамов, Борислав Цеков. Занимават се с теми сродни на тези, с които се занимавам и аз- политика.

 

8.      Коментиране ли текстовете на други блогъри?

Да

 

 

9.      Бихте ли променили нагласата си за гласуване от прочетеното в блогосферата?

Да

 

 

10.    Ще гласувате ли?

 Да




Гласувай:
0



1. анонимен - Нещо по-сериозно
22.05.2009 15:23
Защото имам чувството че и три автобуса на Доган да гласуват, пак ще си спретнат коалиция НО, ако си стоим по домовете поне една седмица но абсолятно всички е, без полицаи и военни би трябвало да се замислят.Представяте ли си - по улиците само мутри, политици, полицаи и военни - нито транспорт нито магазини, само те.Как ще изкарат народа от домовете.Би трябвало вече да отказваме да им служим за да разберат че това тяхното на нищо не прилича.45 години социализъм, 20 години демокрация и какво? За до си купиш или направиш нещо - кредит.Защо? Защото така си зависим и не можеш да напущаш работното си място - кредита иска връщане.Иначе другите инструменти - съд, отнемот ти и това което нямаш и в затвора.Против това е писал и Гор Видал - Видал является последовательным критиком политической системы США, которые он уже давно окрестил полицейским государством, где демократы и республиканцы борятся за интересы концернов, а средства массовой информации являются лишь их инструментом. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BB,_%D0%93%D0%BE%D1%80
цитирай
2. giorgiocbr - Интересна тема
22.05.2009 16:16
1. Какви са предимствата и недостатъците на блоговете?
Предимства - свобода, липса на цензура, бързо "огледало" на написаното - в коментарите по-долу. Писмен контакт с по принцип "недостъпни" хора - народни представители, министри, политици и други публични личности.
Недостатъци - ограничена аудитория ако блога е самостоятелен, а ако е в блог-платформа - странна селекция от модераторите, огромен поток в който публикациите се губят и размиват, идиотски анонимни коментари и излишна агресия от страна на анонимниците.

2. Колко често пишете в блога си?
И аз се старая поне веднъж седмично.

3. Кога и по какъв повод пишете в блога си?
Само като ми дойде музата. Злободневните теми върху които се упражняват стотици хора не са ми приоритет.

4. Пишете ли по-често, когато има политическа кампания или дискусия по тема с висок обществен интерес (моля, дайте пример за такава тема)?
Да. Напоследък силно ме интересуват процесите в СДС и десницата като цяло.

5. Каква е ефективността от блоговете?
В средите на интелектуалните образовани хора с достъп до интернет - много висока.

6. Може ли да се твърди, че блогът е нова медиа и защо смятате така?
Блогът по принцип е нова медия, като се има предвид откога съществува като формат. Блоговете на влиятелните обществени личности вече придобиват голяма представителност и самостоятелна тежест, и все по-често се ползват и цитират от другите медии.

7. Четете ли други блогове (моля, посочете поне три от тях) и какви теми засягат?
Чета публикации в блог.бг, като по-скоро се интересувам от теми, а не от конкретни автори. Румяна Желева, Николай Младенов, проф.Дунов, Александър Божков, Минчо Спасов, Мето76, Темплар, Гантрий, ЗеМария. Посещавал съм и блога на Мартин Димитров, но определено не го намирам за интересен.

8. Коментиране ли текстовете на други блогъри?
Да

9. Бихте ли променили нагласата си за гласуване от прочетеното в блогосферата?
Само при мажоритарен избор, партийната - не.

10. Ще гласувате ли?
ДА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 933965
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031