Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2007 20:29 - КОГО СКРИ МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ?
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 2888 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОГО СКРИ МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ?

 

           

 

            Заседание на Народното събрание 16.09.2007 г.(извлечение):

 

„ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Към министъра на вътрешните работи – господин Румен Петков има зададен въпрос от народния представител Минчо Спасов.
Господин Спасов, заповядайте да развиете Вашия въпрос.
МИНЧО СПАСОВ (НДСВ): Благодаря, уважаеми господин председател, господин министър!
На 13 август, пътувайки към София по магистрала “Тракия” в близост до разклона за Ихтиман, станах свидетел на груба хулиганска проява от водачите на два луксозни автомобила – “Джип-Ауди Q7” с регистрационен номер СА6050 КК, “Мерцедес” С-класа, последен модел, със същите цифри на номера СА6050.
По повод на това, че непознат за мен черен ”Фолгсфаген Голф-3”, който се движеше отпред, не освободи навреме лявата лента на движещете се с около 150 километра в час автомобили, те намалиха и с професионални умения започнаха да го наказват професионално, пресирайки го и избутвайки го към аварийната лента. Принудиха го да намали скоростта и го замерваха с бутилки минерална вода през прозореца, при което създадоха заплаха и за движещите се отзад автомобили и замърсяване на платното на магистралата.
В атакувания автомобил имаше пет пътника, един от които дете. В 18,38 ч., ставайки неволен свидетел на инцидента по време на преследването, лично се обадих на тел. 166. Представих се на дежурния офицер, съобщих му за хулиганското поведение на двата автомобила и бях уверен, че колегите му ще ги спрат и ще извършат проверка по случая. Шофирах плътно до двата автомобила до “Черна котка” или “Църна маца”, където станах свидетел как двамата дежурни полицаи, които стоят обикновено на поста, стояха на средната мантинела и с интерес гледаха двата луксозни автомобила, които профучаха покрай тях, без да предприемат нищо.
Моля, да извършите проверка и да ми отговорите:
Първо, чия собственост са двата автомобила и кои са били водачите им?
Второ, имат ли собствениците и водачите предишни криминални прояви, работили ли са или обучавани ли са в структурите на МВР? Мотивът ми за този въпрос беше професионалният начин, по който бяха водени автомобилите и бяха пресирани.
Трето, кой е дежурният офицер приел обаждането ми в указания час на тел. 166 и какви мерки е предприел по него?
Четвърто, ако сигналът е бил предаден, какво е станало след това?
Пето, личността на собственика на автомолите ли е причината за бездействието на полицейските органи или става дума за проблеми в комуникацията, координацията и компетентността на служителите, които трябваше да работят по сигнала?
И последно, смятате ли да разпоредите създаване на обратна връзка на идентифициралите се автори на сигнали и вашите служители, за да се създаде прозрачност, отчетност и публичност за дейността на правозащитните органи пред обществеността и пострадалите данъкоплатци. Благодаря?
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители, господин Спасов! Във връзка с Вашия въпрос беше извършена проверка, която установи, че на 13 август в оперативната дежурна част при Районно полицейско управление Ихтиман е получено съобщение на телефон 166 от гражданин за движещи се автомобили по автомагистрала “Тракия” в посока София, които засичат други участници в движението. Съобщението е предадено по телефона на дежурния в база КАТ на автомагистрала “Тракия”, но за съжаление при проверката стана ясно, че в този случай информация за инцидента не е достигнала до конкретните органи от трасето. Дежурният в РПУ – Ихтиман, е следвало да уведоми своевременно оперативния дежурен в Областната дирекция на полицията в София. За нарушаване на своите служебни задължения му е наложено дисциплинарно наказание в резултат на Вашия сигнал на основание на чл. 224, ал. 2 от Закона за МВР.
Лекият автомобил “Мерцедес” е собственост на жител от София, който през 1981 г. е завършил средното милиционерско училище в Пазарджик. През 1984 г. е уволнен по дисциплинарен ред за кражба на моторно превозно средство.
Лекият автомобил “Ауди” е регистриран на еднолично дружество с предмет на дейност, свързана с финансов или оперативен лизинг. Пътуващите две лица в автомобила са съпровождали мерцедеса като охрана и са без криминалистични регистрации.
Бих искал сърдечно да Ви благодаря за поставения въпрос, защото той наистина е принципен. Чест Ви прави, че имате силата и характера да поставите този въпрос публично, защото за мен подобен род поведение е недопустимо, както са абсолютно неадекватни действията на нашите служители в случая. Както казах, в резултат на Вашия въпрос те са наказани. За изясняване на възникналия инцидент на автомагистрала “Тракия” са проведени разговори с всички лица, участвали в пътния инцидент. Пътуващите с мерцедеса и аудито са предупредени със съответните протоколи по чл. 56 от Закона за МВР. На водача на фолксвагена е наложено административно наказание съгласно Закона за движение по пътищата.
Още веднъж бих искал да благодаря и за въпроса, и за начина, по който го поставяте.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на господин Минчо Спасов за реплика.
МИНЧО СПАСОВ (НДСВ): Благодаря, господин председател.
Господин министър, аз също благодаря за отношението към моя въпрос и оценката, че това е много сериозен въпрос. Защото хората, които бяха с мен в автомобила и които станаха свидетели на безучастността на органите на МВР, ми зададоха въпроса: ти като народен представител колко бюджет гласува на МВР? Аз им казах: 900 млн. лв. Те попитаха: защо даваме този бюджет и защо даваме изобщо тези сигнали, защо си изхаби телефонния импулс от 35 стотинки, без да повдигаме въпроса за 900-те милиона, а не получаваме защита? Ставаше дума и за дете, което беше в автомобила. Впоследствие се оказа, че и телевизионните камери, които стоят на входа на автомагистрала “Тракия”, не са работили.
По повод на друг инцидент след една седмица, на който отново станах свидетел, сигнализирах и там, слава Богу, дежурният офицер ме потърси, но се оказа, че не са могли да идентифицират нападателя. Той беше пребил един човек, беше му пукнал черепа и моят сигнал се оказа отново без последици, защото се оказа, че камерите не са идентифицирали фолксвагена, който е на извършителя.
Господин министър, не можах да чуя името на санкционирания офицер. Мисля, че това не е секретна информация. Ако Вие нямате някакви други основания, бих искал да го споменете тук или пък да кажете защо не го споменавате.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Министър Петков, имате право на дуплика.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми господин Спасов! Въпросът с бюджета е важен въпрос. Няколко пъти съм казвал, че тази година 80% от бюджета на МВР е Фонд “Работна заплата” и съответното обезпечаване. Мисля, че всеки разумен гражданин може да си направи извода с 20% от бюджета каква дейност може да се развива. Казвал съм многократно, че за съжаление през последните 17 години не са правени ремонти, без да деля България на София и останалите, не са правени ремонти на районните полицейски управления в София. Столична дирекция също не е пипана от гледна точка на ремонти, преоборудване и т.н.
Така че, когато говорим за бюджета, вероятно има поне две страни.
Не споменавам името на служителя съзнателно. Не мисля, че в момента, не само в този случай, името на служителя е най-важното. Ще спомена името му, ще го направим вероятно център на обществено внимание, ще бъде оплют и омаскарен в квартала, не че не го заслужава. Пак казвам, изцяло споделям и въпроса, и тревогата, и категоричното неодобрение, което Вие изразявате. Това е и моята позиция. Не мисля, че със споменаването на името му ще бъдем полезни с нещо на обществото и на решаването на такъв тип въпроси. За мен, пак казвам, това е абсолютно недопустимо поведение на служител на правоохранителните органи. Благодаря.”

 

Толкова успях да направя аз.Не разбрах кой хулиганства ,кой не си е свършил работата в МВР,но поне стана ясно кой ги прикрива. Единственото,което ми остава,е да поискам,министър председателят да го смени.А ако медиите имат кураж-нека продължат разследването.

 

 



Тагове:   министър,


Гласувай:
0



1. анонимен - Наказанията..
05.10.2007 06:01
И какво прави уважаемия министър с белите чорапи? Имитира дейност и загриженост. Той умело даде да се разбере че има наказани. Уви, в случая това не са правилните хора. Забелязахте ли тънката нишка тук? Тези с аудито са предупредени, а човека с фолксвагена е глобен. И как при положение че КАТ не е могъл да реагира по случая се позовава на свидетелските показания и глобява едната страна на конфликта, а другата страна остава "посъветвана". Колкото до административно наказания полицай - повече от сигурен съм че той си е свършил работата, но някой му е казал "поспри се, мойто момче, не се хаби.."
цитирай
2. antonov - Селяка с белите чорапи си е една м...
06.10.2007 22:18
Селяка с белите чорапи си е една мутра.И най-лошото е че е мутра облечена с власт.
цитирай
3. анонимен - Безобразното поведение на поли...
01.11.2007 11:31
Безобразното поведение на полицията е факт вече много години, както и безхаберието на министрите. Този министър обаче, г-н Спасов, Вие лично сте го избрал!!! Не Ви отива да се правите на Дон Кихот, даже е смешно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 937002
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930