Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 14:37 - Половин истина=цяла лъжа
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 7082 Коментари: 16 Гласове:
2



ПОЛОВИН ИСТИНА = ЛЪЖА

 

Списание „Правен свят” от септември 2009 г. публикува авторска статия на Мирела Веселинова за т.н. царска реституция със заглавие: „НЕОБХОДИМАТА ИСТИНА ЗА ЦАРСКАТА РЕСТИТУЦИЯ”.

Прочетох я и видях само част от истината. А да кажеш половин истина и да премълчиш другата половина е лъжа, бяха казали древните.


Подхождам с уважение към авторката, защото тя е от малцината в тълпата паразитиращи върху тази „вкусна” тема политици и журналисти, която се опитва да навлезе в юридическата страна на въпроса. Може би защото е юрист – възпитаник на Владимир Петров. В статията с редакционна звездичка е обяснена професията и кариерата на авторката, затова е важно да изтъкна разликите между мен и колегите Веселинова и Петров. На тях им плащат, за да пишат статиите си, на мен- не. Вероятно Симеон Сакскобургготски ще плати на адвокат за делото за клевета, което ще заведе срещу авторката и редакцията. Те правят кариера от темата, аз затривам своята, защитавайки непопулярна теза. Но истината е по важна от кариерата. През 2001 г. Сакскобургготски номинира проф. Герджиков и отказа да стартира политическата кариера на проф. Петров. След това е нормално в България ревностният привърженик да стане отявлен враг. Г-н Петров е професор по вещно право. С уважение си спомням как като асистент ни е преподавал за социалистическата общонародна собственост като най-висша форма на вещно правните отношения.

Ще се спра на верните и неверните неща в статията.

Не е истина твърдението, че през 1998 г. Симеон Сакскобургготски е имал „претенции за реституция”.  Инициативата за делото пред Конституционния съд е на главния прокурор Татарчев в защита на правовия ред и законността, а не в отговор на искане от Симеон Сакскобургготски.

Истина е наличието на единодушни становища на Народното събрание (подписано от „бащата на реституцията”- покойния проф. Лучников с единствен противопоставил се тъмно червения Я.Стоилов), на Министерски съвет (подписано от тогавашния премиер Иван Костов) и министъра на финансите (М.Радев)- задължен от Конституцията да отговаря за държавната собственост. Това се признава от авторката, но тя дава строга  негативна оценка и на проф. Лучников и дванадесетте конституционни съдии, заклеймявайки ги в престараване и конюнктурност.

Истина е, че кметът на София в началото на 2001 г. – преди още Симеон Сакскобургготски да спечели изборите, го е въвел във владение на 1000 декара във Врана. Не е истина, че това връщане станало без наличие на валиден документ за собственост, защото нямало подпис върху констативния нотариален акт от 1931 г.  За не юристите се налага да обясня, че констативният нотариален акт не създава собственост а констатира наличието на други правопораждащи собствеността факти - други документи за собственост, изтекла придобивна давност и т.н. В случая авторката умишлено е пропуснала да спомене наличието на 139 продавателни записи, крепостни актове и други документи за покупко-продажба от периода 1901 – 1914 г. с които Фердинанд е закупувал ниви и ливади от селяните от Лозен и Горубляне. Никой от продавачите или техните наследници до днес не е оспорил, че са сключили тези сделки и са получили парите си. Съзнателно използвам думата умишлено, защото тези документи бяха предоставени на парламентарната комисия през 2006 г. и станаха публично достояние. Има ги в Интернет, както и в Държавния архив и авторката е отлично запозната със съществуването им.

И ако младата колежка не знае, то проф. Петров трябваше да знае за ЗАКОНА ЗА УРЕГУЛИРВАНЕ НЕОФОРМЕНИТЕ С НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ от 1920 г. според който „всички покупко-продажби на недвижими имоти станали до  януарий 1919 год. и неоформени до тогава между същите страни с нотариални актове, се считат действителни от деня на сключването им, ако купувачът е влизал в владение и ако за това има едно от следните доказателства: частен продавателен акт, писмен или устен, договор, или други, каквито и да е доказателства”.

Безпристрастността на авторката изискваше тя да посочи цялата истина- другото събитие, свързано с имота Врана. През 2001 г. Симеон и сестра му даряват на общината 968 дка  на бул. „Цариградско шосе” като запазват  собствеността  само на 21 дка около сградата. Не съм икономист, нито хвалебстващ против волята на дарителя глашатай, затова предоставям всеки да изчисли сам стойността на това дарение като изхожда от цените на имотите в София.

 

Истина е, че горите бяха върнати по време на синьото управление. Решението на поземлената комисия Самоков е от 31.08. 2000 г.- т.е. далеч преди изборите. Не е истина, че това е станало без правно основание. Нотариалните актове са по преписките и са публично достояние. Спазена е процедурата като за всички останали граждани. Имало е частичен отказ на комисията за част от площите – 9400 дка, защото за тях правоимащите не представили нотариален акт, а постановление от 1938 г.

Истина е, че са върнати 16 540 дка гори. Недоказано и невярно е твърдението на авторката за „престараване” на поземлената комисия и „наддаване” на 4500 дка от тях. Истина е, че специално назначената след проверката на прокуратурата комисия от геодезисти не можа да докаже дублиране на тези 4500 дка с имението „Царска Бистрица” от 12000 дка. В първия случай става въпрос за собственост по н.а. от 1901-1903 г. на наследници на Фердинанд  I в м. „Маркуджик” 1500 дка и „Шахинското” 3000 дка, а във втория за 12000 дка в собственост на наследници на Борис III по н.а. от 1930 г.) Истина е, че и имотите на Фердинанд и тези, придобити от Борис са в м. „Бистрица”, но не може да се твърди, че едните са част от другите, тъй като тази местност е общо от 20000 дка а не от 12000. Разликата между местност и имот е ясна и за не юристите.

 

Истина е, че през 2003 г. Министерски съвет обяви ловните резиденции Ситняково и Саръгьол не за публична, а за частна държавна собственост. Това решение обаче обхващаше още 5 други бивши резиденции ползвани от бившия комунистически режим и обитавани от УБО (Управление за безопасност и охрана - част от ДС). Тези резиденции никога не са били публично достояние, а винаги са се ползвали от избран партиен елит за безплатни ловни авантюри и банкети. След преобразуването им се предполага, че ако и днешният партиен и ловен елит ги посещава, то би трябвало да си плаща.

 

Истина е, че парламентарната анкетна комисия за царските имоти се срещна с премиера Станишев, но там не е имало никакви ултиматуми и обвързване на темата с участието на НДСВ в коалицията. Като участник в този разговор мога да кажа, че успяхме да убедим колегите в една чисто юридическа теза. Не може да се твърди, че щом няма специален закон за връщане на царските имоти, те се връщат без правно основание. В Закона за нормативните актове е посочено, че  законът като нормативен акт  е винаги адресиран към неопределен персонално кръг правни субекти. Когато визираш конкретно лице се издава административен акт. Симеон Сакскобургготски няма по-особен статут съгласно действащата републиканска конституция от останалите граждани. Не може да има специален закон за отделна личност- пък бил той и Цар. Не може да повтаряме грешката от 1947 г. когато със Закон е оформен административен конфискационен акт. Още повече, че това законодателстване intuit personae (оглед конкретната личност) вече официално е обявен за противоконституционно с Решение на Конституционния съд 13/1998 г.

Истина е, че реституцията не е конституционно право. Тя въобще не е право а понятие. Няма царска, градска, селска, буржоазна  или пролетарска реституция. Реституция не е законов термин, а правно понятие, означаващо „възстановяване на предишно състояние”. Реституирането на право на собственост означава възстановяване действието на договорите и нотариалните актове на собствениците.

Неудобно ми е да споря с професор, бидейки сам едва доктор на юридическите науки, но понеже конституционното право не е специалността на професор Петров и г-жа Веселинова, ще си позволя да коментирам критиките им към Конституционния съд по повод т.н. царска реституция и правното значение на решението на съда. Трудно ми е да повярвам, че уважаващ себе си юрист би нарекъл най-върховния орган в държавата конюнктурно действащ за това, че е обявил за противоконституционен един репресивен закон, приет по време на най- мрачния комунистически терор. Още повече, че през 1998 г. „конюнктура” т.е. на управление на Сакскобургготски очевидно нямаше.

Твърди се, че парламентът бил заобиколен през 1998 г. от Конституционния съд. Абсурдна теза след като самото Народно събрание не само не се е чувствало заобиколено, но твърдо е подкрепило действията на Главния прокурор и Конституционния съд за възстановяване на законността и справедливостта.

Шедьовър на манипулацията и явна не истина е твърдението, че Сакскобургготски е получил собствеността си „въпреки закона”. Авторката не случайно не посочва кой е нарушеният закон. Не би могла, понеже собствеността в случая произтича от договорите, с които са купени имотите. Ако авторката пледира за приемане на специален реституционен закон, той би бил intuit personae (с оглед определена личност). А според Закона за нормативните актове законът трябва да има неопределен персонален обхват и такъв закон не може да се приема, освен ако сме в 1947 г. Трябва да се издаде индивидуален административен акт. Липсата на ненужен и недопустим intuitu personae закон манипулативно се приравнява с липса на правно основание. „Законно” основание не е равнозначно с правно основание.  И студент по право е наясно, че собствеността възниква по силата на няколко  разновидности правни основания- договорни, съдебни, законови и др. Например всички граждани - г-жа Веселинова, г-н Сакскобургготски , г-н Петров са собственици на апартаментите си не по силата на специален закон, а по силата на договора за покупка на жилищата им, оформен с нотариален акт. Щом като няма закон за имотите на г-жа Веселинова и г-н Петров те без законово основание ли са? Очевидно не - те имат правно основание, което ги прави собственици- договор за покупко-продажба.

Твърди се, че национализационният закон от 1947 г. бил с еднократно, изчерпано действие. Решението на Конституционния съд нямало реститутивен ефект и това правело нищожно според професора връщането на имотите. За да илюстрирам несъстоятелността на подобна конструкция ще дам елементарен пример. Нека си представим, че по силата на регулация със заповед на кмета единият ъгъл на парцела ви е отнет за улица. Но съдът отменя отчуждаването. Вие отново сте собственик на въпросния ъгъл по силата на стария си нотариален акт. Не съдът ви връща имота, нито кметът, а настъпва restitucio in integrum. Възстановява се автоматично действието на нотариалния ви акт. Не е нужно да вадите нов нотариален акт само за възстановения ъгъл. Нито пък в специален закон или административен акт да се посочва, изрично, че ви се връща нещо.

Накрая се правят политическите изводи, че НДСВ било използвано, за да прокара възстановяването на царската собственост. За всеки нормален човек, който види датите на решението на Конституционния съд (1998), на връщането на горите (2000) и Врана (март 2001) е ясно, каква лъжа е това. Сакскобургготски дойде на власт през лятото на 2001 и тогава сформира НДСВ. Истината е, че именно НДСВ настояваше Държавната агенция по горите да внесе въпроса в съда, ако нейните експерти имат съмнения за дублиране и погрешно връщане на имоти през 2000 г. или пък за неправомерна сеч в тях. Това искане е документирано в мой парламентарен въпрос до министър-председателя от 03.09.2007 г. Отговорът от парламентарната трибуна на вицепремиера г-н Калфин бе, че неправомерна сеч няма, а дело ще заведат в двумесечен срок, ако експертите им намерят валидни в съд доказателства за това. До колкото знам дело не е заведено.

 

Накрая като практикувал юрист и бивш областен управител, подписал стотици актове за държавна собственост, не мога да не коментирам идеята на професора по вещно право Петров за уреждане казуса за царската реституция „елегантно и безглавоболно”. Звучи ми толкова екзотично (да не използвам по-силна дума към професор), че не ми се вярва да го е казал. Той предлага да не се занимава съдът с искове, а навсякъде, където има да върне (!?) имот на Сакскобургготски, областният управител да му го вземе (?!) като отново го актува като държавна собственост. Първият проблем е, че това се нарича национализация, практикувана е по време на социализма и е забранена от днешната Конституция. Но освен историко- идеологически и конституционен има и един чисто практически въпрос. В акта за държавна собственост (АДС) трябва задължително да се посочи правното основание на държавата да е собственик на имота. В старите АДС за царските имоти като правно основание бе посочен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на бившите царе от 1947 г. Сега обаче този закон е обявен за противоконституционен - т.е. няма го. Няма и друг конфискационен закон. А ако г-н Петров влезе някога в парламента и успее да прокара такъв, не само Конституционния съд ще го отмени, но и висшата атестационна комисия за раздаване на научните степени ще трябва да се замисли...

Пожелавам на г-жа Веселинова и г-н Петров да продължат да градят кариерите си върху тази тема, но ги моля следващият път, когато пишат по темата, че Симеон Сакскобургготски е ощетил държавата, защото царските имоти не били частни, а държавни, да отговорят на един съвсем простичък въпрос: Как и защо през 1947 г. се одържавява нещо, което без друго е държавно?

И да се запознаят със СЪДЕБНО ДЕЛО „БИВШИЯТ КРАЛ НА ГЪРЦИЯ И ДРУГИТЕ С/У ГЪРЦИЯ” (Иск № 25701/94) на международния съд по правата на човека в Страсбург. Там адвокатите на гръцкото правителство са предявили същите аргументи като г-н Петров, но са загубили делото и това е коствало на гръцкия данъкоплатец 17 млн. евро. Не искам г-н Петров за адвокат на нашата държава, за да не ни докара до същото в името на собствената си популярност и кариера.

 



Тагове:   лъжа,


Гласувай:
2



1. cartoonmartoon - Това са фактите
15.09.2009 11:35
Ще се промени ли нещо от тази статия - не?
Тъжно, но факт: за 90% от населението на България има следните факти:
1. Царя ограби България
2. Царя излъга за 800-те дни
3. Обеща пред Кеворкян, че няма да си иска имотите
4. Сключи сделка с комунистите/ Преди това с турците
5...
6...
Статията в сп. Правен свят е написана с ясната цел, че не трябва да се спира с говоренето за "царските имоти".
----
На 4 юни 1998 г. Конституционният съд отмени закона за национализацията на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис от 1947 г. И децата знаят, че това решение има декларативно, но не и реституционно действие. Трябваше да се направи специален закон, защото специален закон ги е отнемал. Но, безпрецедентно, властта върна имоти за милиони евро въз основа само на конституционното решение. Синята власт не посегна да прави закон за царската реституция.
----
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=44262
- и децата знаят,
- трябваше да се направи
-----
За реституцията на двореца “Врана” послужи дори нотариален акт от 1928 г. без подпис на нотариуса! Нищожна работа, но в условията на подлизурство, какво значат правилата?!
- без подпис
- подлизурство
- какво значат правилата
:)

цитирай
2. анонимен - за Владо Бойлера
05.11.2009 09:45
Уважаеми г-м Спасов, не мога да коментирам фактите около въпросните имоти и честно казано не ме интереува дали тези имоти ще са на царя или на някой друг, пък била тя и държавата. За личността на С.С. едва ли ще може да се говори еднозначно. Той дойде в България с приказки за нов морал, просперитет, коренна промяна и т.н. Нищо от това не се случи. Може би там е проблема и с имотите. Хората просто не му вярват. Последните избори ясно го показаха.

Всъщност исках да кажа нещо за проф. Владимир Петров. Без съм чел споменатата статия съм съгласен с Вас че на въпросния "професор" нещо не му е наред. Имах възможността да го чуя как води лекции по семейно и наследствено право във ВТУ. Още в самото начало заяви: "Няма нужда да си водите записки. Изпита ще бъде върху имуществени отношения" И наистина така беше. Как се проведе изпита? Бяхме натъпкани в една зала където дойде инспекторката на катедрата, каза ни въпросите и си излезе. След около 30-40 мин. се върна да събере това което бяхме "написали". Държа да отбележа, че "професора" въобще не се появи и се съмнявам че въобще е бил в града. А провеждането на такъв тип изпити е по-скоро практика отколкото изключение.
Няма ли най-после това да се промени? Докога университетите ще бълват празноглави преписвачи, а т. нар. професори ще получават грешни пари?
цитирай
3. анонимен - KGB-republikata e NEZAKONNA
10.12.2009 19:08
90% ot Balgarite podkrepat I varvat na ZARA,samo 10% Oligofreni sa palni s republikanska Zloba...a naroda zagubi Doverie v nakoi deputati,izmamili I zloupotrebili...ZARA E S MORAL S/U amoralnata republika...
цитирай
4. анонимен - TRABVA DA SE PREMAHNE NEZAKONNATA REPUBLIKA
10.12.2009 19:32
90% OTBALGARITE VARVAT NA BALGARSKIA ZAR N.V.ZAR SIMEON II......50 godini republikanski Masovi Ubiistva na Nai-Dostoinite Balgari v nasila Izmislenata Lainana republika na Zloto/...vsi4ko vi beshe nared i oste ne mozete da se Opravite,stanali ste za Smiah na sveta.../ i Izvednaz doide ZARA,pomogna Mnogo vav vsako edno Otnoshenie i sega Toi vi e vinoven ,a ne LAINANITE VI republikanski ZADNIIZZII i LAINANATA VI republika-SATANINSKA KAGEBISTKA...I ot vas ZAVISI be Idioti,zasto ne ste GLASUVALI za TARNOVSKATA KONSTITUZIA i za ZARASTVO BALGARIA,za da premahnete ZLOVREDNATA republika,koiato 65 god. veche SPAVA BALGARIA i sme stanali za SMAH po sveta,a ZARSTVO BALGARIA e bilo edna ot nai-bogatite strani v sveta=kralstvo BELGIA i kralstvo HOLANDIA...
цитирай
5. анонимен - завистта-основна черта на българина
08.03.2010 22:46
всички политици разиграват картата за царските имоти,защото знаят ,че ще хване декиш.защото законите за реституция на земите бяха създадени така,че да се спекулира и злоупотребява със законните наследници.и понеже болшинството българиса потърпевши-царят им е виновен.виновни са двете фракции на бкп-бсп и сдс ,които гласуваха единодушно тези закони.дай боже българия с тези имоти да обеднее.в т.н. списък на кимон георгиев фигурират:лични,държавни и такива със смесен статут царски имоти.царят дори не претендира за всички лични.преди 3г. лично ме информира един от бившите лесовъди на парка в кричим,че царят ги е поканил-настоящи и бивши специалисти ,които поддържат парковете и се е допитал какво да ги прави,на коя институция да ги дари ,за да се съхранят.фердинанд е бил признат учен-биолог,и в кричим е създал най-богатата ботанич. градина в европа.горите в боровец ги стопанисва по лесоустройствен проект-провел е предимно санитарни сечи,които са 5-10% от дървостоя и се извършват веднъж на 15-20г.ако бяха държавни досега да бяха изсечени и заменени.закона за горите-заменки,сечи и пр.беше създаден от костовото правителство.
цитирай
6. анонимен - TSAR SIMEON
11.09.2010 22:37
ZA TZAR SIMEON : MNOGO UVAJAEMI GOSPODIN TSZAR SIMEON , PARVO MOLIIM OT IMETO NA VSI4KI SANARODNITSI , VSI4KI 4OVETSI OT BULGARIA ISKAME PRO6KA MOLIM DA NI PROSTITE , ZA VSIAKA GRE6KA PROTIV VAS , VSIAKO OGOR4ENIE , KLEVETA , LAJA ,NEVINNO OBVINENIE I LAJI I IZMAMI , OTXVARLIANE , VSIAKA UBIDA I VSIAKA NEPRAVDA PROTIV VAS I VSIAKO GRABITELSTVO KOETO SA VI OGRABILI NIAKOI OT NA6ITE SANARODNITSI ,VSI4KI ZNAEM 4E VIE STE EDIN NA6 DOBAR BULGARIN KOITO PREDSTAVIA BULGARIA POZITIVNO , 4ESTEN , S UDOBREN XARAKTER , DOBRO POVEDENIE , SMIREN I DOBAR AVTORITET BLAGODARIM VI .ZA PRO6KATA - DORI I DA VI E TEJKO MOLIM VI SABERETE SILI ,OPITAITE SE DA ZABRAVITE VSI4O STARO I DA PRODALJITE SMELO NAPRED .. NE4ESTNO I NESPRAVEDLIVO OTNO6ENIE , OSKRABLENIA I DR . , MOLIM PROSTETE ,, MILOST ZA 4OVETSITE OT BULGARIA . PRI4INI : NEVEJESTVO I NE ZNANIE KAKVO KAZVA GOSPOD BOG V NOVIA ZAVET - BIBLIATA KAK DA POSTAPIM S NA6ITE TSZARE I VISOKOPOSTAVENI ZA VZIMOOTNO6ENIATA NI S VSI4KI I EDIN KAM DRUG , ZA ZDRAVI SEMEISTVA I BLAGOSLOVENA NATSIA VAV VSIAKA EDNA OBLAST MNOGO UVAJAEMI TSARIU SIMEON SIMEON BLAGODARIM NA BOGA ZA VAS I VIARVAME 4E 6TE NAMERITE SILI DA PROSTITE I MOLIM DA IZKAJETE BLAGOSLOVENIE ZA BULDARSKATA NATSIQ .PI6E BLAGOSLAVEITE . POZDRAVIAVAME VI ..BOG DA BADE S VAS .BOG KAZVA AZ SAM S VAS PREZ VSI4KITE DNI DO SVAR6EKA NA VEKA .PARVA KNIGA NA LETOPISITE GLAVA 4 : STIX 10 . inrternet sait ESTIR 2007 E BIBLIATA
цитирай
7. анонимен - BADI BLADOSLOVEN TSARIU BULGARSKI
11.09.2010 22:58
I QVIS [ SIMEON ] PRIZVA IZRAILEVIA BOG , kazvaiki : DANO DEISTVITELNO ME BLAGOSLOVI6, I DANO RAZ6IRI6 PREDELITE MI , I RAKATA TI DA BUDE S MENE , I DA ME PAZI6 OT ZLO , TA DA NIAMAM SKRAB . [ molitvata - VTORO LETOPISI 4 glava : 10 stix ] . GOSPOD ISUS XRISTOS VI OBI4A . BOG OTETS BOG SIN [ISUS XRISTOS ] I BOG SVIATIA DUX = SVIATA TROITSA BOG TREEDINEN = ISTINSKI BIBLEISKI GOSPOD BOG VI OBI4A . VTORO POSLANIE KAM KORINTIANITE glava 13 : stix 14 BLAGODATTA NA GOSPODA ISUSA XRISTA , I LUBOVTA NA BOGA OTSA I OB6TENIETO NA SVIATIA DUX DA BADE S VSI4KI VAS .AMIN . MNOGO BULGARI VI OBI4AT
цитирай
8. анонимен - POKAIANIE
11.09.2010 23:24
OBRA6TAME SE KAM NA6ITE SANARODNITSI S BOLKA I MOLBA , KOITO E SAGRE6IL PROTIV NEVINNATA DU6A TSAR SIMEON MOLIM VI BRATIA BULGARI POKAITE SE ,IZPOVIADAITE I IZOSTAVETE GREXOVETE SI I 6TE NAMERITE MILOST , IZPOVIADAITE NA GOSPOD ISUS XRISTOS grexovete si , I ISKAYTE PRO6KA OT 4OVEKA LI4NO SRE6TU KOGOTO STE SAGRE6ILI I AKO STE OGRABILI NOAKOGO VARNETE dori i pove4e I BOG 6TE VI BLAGOSLOVI .POKAIANIE OT GRABITELSTVO S NEPRAVDA . NE OBVINIAVAME NIKOGO PROSTO KAZVAME DA SE VAR6I TOVA KOETO E PRAVO . NE GO ZA6TITAVAME . AKO E PRAV BOG GO ZA6TITAVA .GOSPOD ZA6ITAVA PRAVEDNIKA TSARIA SAMO PO TELEVIZIQTA SME GO VIJDALI . BOG POSTAVIA TSARE BOG SVALIA TSARE . NIE S POLITIKA NE SE ZANIMAVAME NA6ATA ZADA4A E DA SE MOLIM ZA VISOKOPOSTAVENITE .KOITO E BOJIQTA VOLIA DA E TSAR NIE GO PRIEMAME I UVAJAVAME KOITO I DA E TOI .
цитирай
9. анонимен - POKAIANIE
11.09.2010 23:25
OBRA6TAME SE KAM NA6ITE SANARODNITSI S BOLKA I MOLBA , KOITO E SAGRE6IL PROTIV NEVINNATA DU6A TSAR SIMEON MOLIM VI BRATIA BULGARI POKAITE SE ,IZPOVIADAITE I IZOSTAVETE GREXOVETE SI I 6TE NAMERITE MILOST , IZPOVIADAITE NA GOSPOD ISUS XRISTOS grexovete si , I ISKAYTE PRO6KA OT 4OVEKA LI4NO SRE6TU KOGOTO STE SAGRE6ILI I AKO STE OGRABILI NOAKOGO VARNETE dori i pove4e I BOG 6TE VI BLAGOSLOVI .POKAIANIE OT GRABITELSTVO S NEPRAVDA . NE OBVINIAVAME NIKOGO PROSTO KAZVAME DA SE VAR6I TOVA KOETO E PRAVO . NE GO ZA6TITAVAME . AKO E PRAV BOG GO ZA6TITAVA .GOSPOD ZA6ITAVA PRAVEDNIKA TSARIA SAMO PO TELEVIZIQTA SME GO VIJDALI . BOG POSTAVIA TSARE BOG SVALIA TSARE . NIE S POLITIKA NE SE ZANIMAVAME NA6ATA ZADA4A E DA SE MOLIM ZA VISOKOPOSTAVENITE .KOITO E BOJIQTA VOLIA DA E TSAR NIE GO PRIEMAME I UVAJAVAME KOITO I DA E TOI .
цитирай
10. анонимен - POKAIANIE
11.09.2010 23:25
OBRA6TAME SE KAM NA6ITE SANARODNITSI S BOLKA I MOLBA , KOITO E SAGRE6IL PROTIV NEVINNATA DU6A TSAR SIMEON MOLIM VI BRATIA BULGARI POKAITE SE ,IZPOVIADAITE I IZOSTAVETE GREXOVETE SI I 6TE NAMERITE MILOST , IZPOVIADAITE NA GOSPOD ISUS XRISTOS grexovete si , I ISKAYTE PRO6KA OT 4OVEKA LI4NO SRE6TU KOGOTO STE SAGRE6ILI I AKO STE OGRABILI NOAKOGO VARNETE dori i pove4e I BOG 6TE VI BLAGOSLOVI .POKAIANIE OT GRABITELSTVO S NEPRAVDA . NE OBVINIAVAME NIKOGO PROSTO KAZVAME DA SE VAR6I TOVA KOETO E PRAVO . NE GO ZA6TITAVAME . AKO E PRAV BOG GO ZA6TITAVA .GOSPOD ZA6ITAVA PRAVEDNIKA TSARIA SAMO PO TELEVIZIQTA SME GO VIJDALI . BOG POSTAVIA TSARE BOG SVALIA TSARE . NIE S POLITIKA NE SE ZANIMAVAME NA6ATA ZADA4A E DA SE MOLIM ZA VISOKOPOSTAVENITE .KOITO E BOJIQTA VOLIA DA E TSAR NIE GO PRIEMAME I UVAJAVAME KOITO I DA E TOI .
цитирай
11. анонимен - POKAIANIE
11.09.2010 23:26
OBRA6TAME SE KAM NA6ITE SANARODNITSI S BOLKA I MOLBA , KOITO E SAGRE6IL PROTIV NEVINNATA DU6A TSAR SIMEON MOLIM VI BRATIA BULGARI POKAITE SE ,IZPOVIADAITE I IZOSTAVETE GREXOVETE SI I 6TE NAMERITE MILOST , IZPOVIADAITE NA GOSPOD ISUS XRISTOS grexovete si , I ISKAYTE PRO6KA OT 4OVEKA LI4NO SRE6TU KOGOTO STE SAGRE6ILI I AKO STE OGRABILI NOAKOGO VARNETE dori i pove4e I BOG 6TE VI BLAGOSLOVI .POKAIANIE OT GRABITELSTVO S NEPRAVDA . NE OBVINIAVAME NIKOGO PROSTO KAZVAME DA SE VAR6I TOVA KOETO E PRAVO . NE GO ZA6TITAVAME . AKO E PRAV BOG GO ZA6TITAVA .GOSPOD ZA6ITAVA PRAVEDNIKA TSARIA SAMO PO TELEVIZIQTA SME GO VIJDALI . BOG POSTAVIA TSARE BOG SVALIA TSARE . NIE S POLITIKA NE SE ZANIMAVAME NA6ATA ZADA4A E DA SE MOLIM ZA VISOKOPOSTAVENITE .KOITO E BOJIQTA VOLIA DA E TSAR NIE GO PRIEMAME I UVAJAVAME KOITO I DA E TOI .
цитирай
12. анонимен - интернет магазин одежды кира пластинина
19.10.2012 09:57
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://pixstock.us/user/hoaxabearce/>бижутерия украина </a> купить шлепки <a href=http://moto-skuter.ru/user/kinsSkesseLek/>купить вельветовый пиджак </a> интернет магазин одежды асос <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>женская одежда купить интернет магазин </a> купальники фото ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>online Kamagra jel </a> - canadian drugs Kamagra : viagra Kamagra UK : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra shop Oral Order </a> - de Kamagra Cheap Kamagra mad Kamagra tablets Online
цитирай
13. анонимен - купить куртку женскую
19.10.2012 18:58
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://forum.bagusbike.com/member.php?action=profile&uid=32929>модная женская одежда 2012 </a> купить футболку <a href=http://miltrans.ru/user/LifetecyPef/>купить брюки на мальчика </a> распродажа осенней обуви <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>рубашки мужские интернет магазин </a> купить мужскую кожаную куртку ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra UK Buy genuine </a> - Kamagra 100mg UK Cheap : Cheapest place to Buy Kamagra online : <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra 100mg world </a> - purchase Kamagra in u.s.a.
цитирай
14. анонимен - каталог брендов одежды
20.10.2012 06:46
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.greenleanteen.com/Forum/member.php?action=profile&uid=70475>обувь для купания купить </a> кофты женские <a href=http://kursorua.info/user/emelierne/>диво бижутерия </a> красивые детские платья <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платье бабочка </a> интернет магазин сумок распродажа ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Jelly nl </a> - Cheap Kamagra Generic viagra amazon : get Online Kamagra lowest price : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Cheap Kamagra Online UK </a> - Cheap Kamagra online UK Generic viagra Kamagra orders Kamagra vinden
цитирай
15. анонимен - купить сумку тележку
20.10.2012 21:02
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://igrogamer.ru/user/ciptSibeether/>купить обувь оптом от производителя </a> молодежные платья <a href=http://banya.meread.ru/user/Addedieta/>интернет магазин одежды сочи </a> одежда h m интернет магазин <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить женское белье интернет магазин </a> женская обувь интернет магазин ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>wholesale Kamagra </a> - order Kamagra without a prescription : UK classifieds Cheap Generic viagra Kamagra : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>where to get Kamagra in Toronto </a> - delivery Online overnight Kamagra Order overnight shipping
цитирай
16. анонимен - купить праздничное платье
22.10.2012 04:16
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://telechargersonic104.net/user/NUHSOVEILLINS/>распродажа одежды 2012 </a> интернет магазин одежда для детей <a href=http://strona.med-star.pl/Upload/member.php?action=profile&uid=22059>выпускные платья 2013 </a> мешки для обуви купить <a href=http://clipzona.com/user/ontomateabs/>конструирование платья </a> каталог детской одежды next ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Buy Kamagra UK online available at many pharmacies </a> - Kamagra fuck :.chewing Kamagra .:<a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Oral Jelly 100mg Kamagra tablets </a> - overnight delivery of Kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 933936
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031