Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 09:23 - Дискусия за разделяне или обединяване
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 11210 Коментари: 20 Гласове:
1



Д И С К У С И Я

 

 

Заради предстоящия на 26.06.2009 г. дебат  относно  това за добро или лошо е разделянето на град Ямбол от прилежащото землище (т.н. община Тунджа) искам да обсъдя въпроса с младите хора на Ямбол. Ако е за добро, защо да не използваме този опит и за други общини. Ако не- ще направим ли нещо по въпроса.

 Нямам претенции да налагам своето мнение, а по скоро да чуя вашето.

Ще започна с анкета.След това ще дам думата на вас. Знаете ли че:


1.                          Община Тунджа е образувана през 1987 г. и включва 44 населени места. Със същото решение на ЦК на БКП е образувана и община Добрич селска.

2.               Община Тунджа има утвърдена структура и численост на общинска администрация сходна по размер с тази на Община Ямбол. И в двете общини се извършват  общински услуги.

3.                           В гр. Ямбол са концентрирани икономическите възможности за развитие в перспектива.

4.                          Землищните граници на градовете  Добрич и Ямбол са ограничени и не позволяват разрастване на градските територии.

5.                          За да не отиде в Търговище, а да бъде привлечен в гр. Ямбол най- сериозният работодател в областта (фирма Язаки), се наложи да променяме закона за насърчаване на инвестициите, тъй като отделен от селата си Ямбол не попада в преференциалните райони.

6.                          Утежнена е административно и експлоатационно транспортната схема. Двете общини провеждат процедури за развитие на транспорта, с което се дублират функции и процедури.

7.                          Разделението на администрирането на територията затруднява осъществяването на общи проекти (напр. сметището), за изграждането на което имаме поставени от Европейската комисия срокове.

8.                          Жителите на община Тунджа се чувстват по- добре обслужвани , имайки самостоятелна общинска администрация, и се страхуват, че сливане с града ще доведе до пренебрегването им.

9.               Община Ямбол е с по-малка бюджетна субсидия. Община Тунджа получава сериозна допълваща субсидия от държавата.

10.                      Съществуването 22 години на общините Тунджа, Добрич-селска, е създало традиции, които не бива да се потъпкват насилствено,а да се търси обществен диалог и консенсус.

Ще очаквам коментарите ви на spassovm.blog.bg

 



Тагове:   община,   Тунджа,


Гласувай:
1



1. анонимен - обединение
25.06.2009 11:08
Всеки здравомислещ човек е наясно,че това обединение е небходимо.Ясно е,че тия, които са на хранилката на "Тунджа" ще са против и ще използват цялата си пропагандна червена машина,ще раздухват колко са необходими на селяните,как помагат на хората си, как печелят проекти и т.н.Но няма да кажат най-важното,че са една изкуствено създадена община,че заради тях се спъва развитито на Ямбол и са една от комунистическите отживелици.
Гражданин
цитирай
2. анонимен - към Гражданин
25.06.2009 13:18
абсолютно вярно - кратко и точно!
Адмирации за Минчо Спасов, че поставя открито проблема. Докато другите ще си траят, макар да съзнават абсурдността на ситуацията, за да не разочароват електората
цитирай
3. анонимен - разделение
25.06.2009 14:49
Естествено е гражданите да искат обединение, нали така и парите за селата ще отиват в Ямбол , а на село да ядат доматите с колците .Изберете си качествен кмет да печели Ямболската община проекти ,защото и пречиствателна станция си нямате а вече в четири села на община Тунджа има . Селянката
цитирай
4. анонимен - към г-н Минчо Спасов
25.06.2009 15:05
Господин Спасов с повдигането на този въпрос вие загубихте доста гласове.
Вие като депутат сигурно не чакате на опашки в община Ямбол ,но как ще се справят като се наложи да обслужват и гражданите на Тунджа които не са научени да бъдат връщани и изискват бързи услуги.Май не знаете / защото кметовете на Ямбол Вас Ви приемат веднага / , че ниечакаме по два месеца за да бъдем приети,а в община Тунджа кмета приема винаги и по всяко време.
Сигурно не сте забелязали ,че центъра на Ямбол е чист , а до контейнерите за боклук в Златен рог има за още един контейнер а кога ще стигне и до селата колата ?
Или всички искат земеделските земи на съседните села за да строят и замърсяват.
Или за да изгоним нашите фирми и от община Тунджа та да вкараме външни фирми като в Ямбол , а ямболските да фалират.
Идете в Речица която дори е квартал на Сливен и ще видите само главната им улица е асфалтирана ,а другите в кал защото парите отиват в града .
Е , какви са предимствата само може би автобуси вечер по късни .
А загубите много повече , на село живеят интилигентни хора няма ги вече селяндурите .
цитирай
5. анонимен - Пич
25.06.2009 15:25
Г-н Спасов, с тази тема търсите евтина и тъпа политическа реклама, та белким някой се излъже да пусне гласа си за вас и вашата партия.
Оставям настрана, че анкетата ви е пълна с лъжи и неверни твърдения.
Но както винаги съм казвал - "Какво ли разбира един адвокат от териториално устройство и управление в местната власт"
Между другото вижда се, че с тази тема обслужвате интересите на ГЕРБ, но то си е нещо нормално. Нали сте си дупе и гащи в управлението и забатчаването на Ямбол. Сега май ви гони мерака да забатачите и селата.
Ако имахте и капчица мозък в главата си и можехте макар и малко да мислите прагматично и технократски, то нямаше да искате това обединение.
цитирай
6. анонимен - до обединиение
25.06.2009 15:32
Уважаеми анонимни господине,

Я ми кажете как точно община Тунджа спъва развитието на Ямбол. Така изказано твърдението ви е меко казано идиотски звучащо.
Кажете точно с какво и как едната пречи на другата.
Ако се обединят двете общини, коя ще е следващата, която ще бъде нарочена, че пречи на некъдърните управници на град Ямбол.
Единственият кмет, който не му пречеше община Тунджа и не каза дума в тази посока бе Кирил Тодоров. Интересно, че при него се случиха и най-големите инвестиции в Ямбол за последните години. Май човека повече мислеше как да докара тези инвестиции, вместо да реве, че селската община му пречи.
А Минчо Спасов да не говори глупости и да не пуска толкова тъпа и пълна с лъжи анкета, че става смешен.
Между другото, Минчо, толкова колкото разбираш от местно самоуправление, толкова разбираш и от национална сигурност, т.е. нищо.
цитирай
7. анонимен - Защо
25.06.2009 15:54
Г-н Спасов,
Защо не инициирахте стъпки по организиране на референдум, когато изпълнявахте длъжността областен управител и имахте поглед върху дейностите на двете общини.
цитирай
8. анонимен - Изненадан
25.06.2009 16:09
Г-н Спасов,
Ако има и малко морал у Вас, ще прекратите този безумен политически театър. Факт е, че не сте прочел достатъчно по темата. Ямбол и Добрич не са единствените градове в България без прилежащата територия, която включва села, или т.н. хинтерлант от т.1 във Вашите "10 малки неща", които започват с една откровена голяма глупост. Бях изключително изненадан от неочаквания предизборен катарзис на Вашето предизборно мислене и поведение. Интерсна ми е много посоката на Вашата предизборна риторика и предвид факта, че мажоритарният кандидат на НДСВ от Старозагорски многомандаден избирателен район, Вашата съпартийка и областен управител на Стара Загора, между другото тунджанка /от Тенево/ също експлоатира темата за реорганизация в местното самоуправление, но забележете, в коренно противоположна посока. Дамата - кандидат за депутат преди броени дни е изпратила писмо до Общински съвет Казанлък с настояване за референдум относно отделянето на Шипка от община Казанлък!!!
Г-н Спасов, какво точно иска Вашата партия?!? Ще предлагате окрупняване или обособяване на административно - териториалните единици? Моля, изяснете си политическата теза в тази посока. Недопустимо е заради едните избори да бъркате в една материя, която Ви е, стана ясно, изключително непозната и далечна. И защо са Ви само младите хора за дискусия по нея? Нима по - възрастните нямат право на мнение. Каво е това безумие, какви са тези послания, моля отговорете, защото наистина ситуацията, в която се поставяте, е не просто странна. Тя е идиотска. Ако залогът е на всяка цена да се самоопределите с някаква иновативна, нестандартна и прагматична идея, то определено това не е закриването на Тунджа. Интересно е това, което казвате по селата - че Ямбол не е случил на кмет и ако някой ще управлява тази "обединена" община, по - добре да бъде кмета на Тунджа и екипа му. И това го казвате, когато става ясно, че хората на Тунджа нямат проблем със статуквото.
Г-н Спасов, не е време за експериментни. Като народен представител имахте достатъчно време да провокирате тази полемика. Меко казано цинично е да я водите сега. Идете и вижте селата на Сливен и ги сравнете с тунджанските. Питайте там хората доволни ли са. Не водете този дебат самоцелно в името на депутатското място на мажоритарния вот. Вашата прозорливост правилно Ви подсказва, че на партиен не можете да разчитате. Икато си спомня само, че Ви възприемах като почтен и честен политик...
цитирай
9. анонимен - Защо само младите от Ямбол?
25.06.2009 16:43
Г-н Спасов,
Защо на дискусията си каните само младите хора на Ямбол? Може би разчитате, че залата ще бъде пълна с вашите сляпо вярващи Ви последователи? Нима младите хора от селата на община Тунджа нямат право на глас или просто не обслужват идиотските Ви тяснопартийни щения за депутатско кресло?
Между другото г-н Спасов, следващият път когато казвате нещо в публичното пространство, то ако обичате не лъжете така безочливо.
Мен не ме учудва това, че развивате тезата си върху неверни твърдения и откровенни лъжи. Все пак сте юрист, а в тази страна вече и малките деца знаят, че това съсловие е най-лъжливичкото и най-корумпираничкото.
Така, че ако имате още капчица разум ще разберете, че вършите глупости.
цитирай
10. анонимен - към Анонимка 3 и анонимен 5
25.06.2009 17:31
И кои са тези "четири села на община Тунджа", в които има пречиствателна станция (а и изобщо канализация)?
А и кое в анкетата е "лъжи и неверни твърдения"?
И последно - кога политическата аритметика от евентуално обединяване не е била в полза на управляващите Тунджа?
цитирай
11. анонимен - пак към гражданин 1 от гражданин 2
25.06.2009 17:34
Ухаа, тия в Тунджа озъптане нямат или както бе казано: "Ясно е,че тия, които са на хранилката на "Тунджа" ще са против и ще използват цялата си пропагандна червена машина,ще раздухват колко са необходими на селяните,как помагат на хората си, как печелят проекти и т.н."
Абе, хора, не става въпрос нито за кмета на Ямбол и ГЕРБ (дали е кадърен или не), нито за вашия най-велик кмет и БСП. След има-няма две години някой друг ще управлява тез общини, но проблемът си остава същия. Като сте толкова самоотвержени селяни и е толкова прекрасно в Тунджа, ами живейте си там, що щете в града, че и претенции имате. Ако партийните ви мозъци имаха потенциала да мислят по-безпристрастно и нормално щяхте да признаете, че разделението само по себе си е абсурдно и влече ежедневно нови абсурди на всякакви нива и по всякакви поводи. Градът, който плюете е такъв, просто защото е лишен от най-естествения ресурс - земя - за инвеститори, за строителство, като източник на приходи в бюджета и т.н. Никой не напада персонално тунджанци. Ако въпросното разделение беше нещо естествено и печелившо и за двете страни - то цяла България щеше да е така. А пък сме ходили тук-таме и сме виждали и ние градове и околните им села - това, че градът си е център на общината не значи задължително, че селата са оставени на произвола на съдбата. Така че недейте, моля, с тези апокалиптични картини! Айде и малко по-спокойно, че са жеги навън, недейте прегрява чак толкова.
цитирай
12. анонимен - Критикарството винаги ми идва в повече
25.06.2009 17:34
в нашата страна. Ако това разделяне стане след местен референдум, на който хората от общините Ямбол и Тунджа гласуват и са съгласни с това, не виждам пречка срещу. Естествено преди рефрендум трябва една добра информационна кампания, за да не се манипулират гражданите, а и за да им стане ясно кои са недостатъците и предимствата на сливането. На мен лично не ми е известно, а мисля, че и на много от гражданите също не им е ясно. Трябва да бъдат изслушани и двете страни и тогава хората да решат по съвест.
цитирай
13. анонимен - До г-н Спасов
25.06.2009 23:20
Здравейте уважаеми, чудя се защо се занимавате с тези "душици" от Община Тунджа - те рано или късно ще си отидат.Не съм съгласна да "падате" на нивото на Гошето Георгиев ,пък било и под формата на дискусия То тоя последния и цялата му община са обречени
цитирай
14. анонимен - до анонимка 13
26.06.2009 09:53
Здравейте анонимке,
Звучите доста тъпо, да не кажа просташко. Май с твоята душица не бива да си губи времето. Прекалено елементарна е и лишена от нормална мисловна дейност.
Така нареченият от Вас Гошето Георгиев е доста над нивото на "адвокатина" Спасов, а вие сте още по-зле. Дали Тунджа е обречена? Не мисля. Ама виж Ямбол, че е от зле по-зле това си е истина.
цитирай
15. анонимен - въпроси
26.06.2009 22:52
"В условията на финансова криза каузата, за която се бори НДСВ, са и бюджетните икономии - да свалим бюджетните разходи до 35% от брутния вътрешен продукт. С намножаването на общините и раздуването на администрациите им това няма как да се случи." Това е част от коментарът на г-н Спасов относно дебата за статуквото на двете община "Тунджа" и Ямбол. В коментара си г-н Спасов заявява този подход и тази теза като принципна политика на НДСВ. Моля г-н Спасов за коментар относно мнението на г-жа Мария Нейкова - мажоритарен кандидат на НДСВ за Старозагорски многомандатен избирателен район за отделянето на Шипка от община Казанлък и роенето на общините. Какво всъщност иска НДСВ, кое е автентичната партийна позиция, кой е оторизиран да я отстоява, защо всеки говори каквото си иска и каквото му е удобно, нали дърветата правят гората и не му ли стига на г-н Спасов разочарованието от поведението му на толкова много хора, как си позволява да кани на дебат младите хора и да не им дава думата, защо не позволи дебата относно секторните политики в двете интерпретирани общини, защо г-н Спасов се уплаши от дебата и го прекрати без да даде гласност на аргументите на аудиторията и това ли е на практика поведението на един човек, считащ себе си за достоен да бъде народен представител? Моля г-н Спасов за отговор.
цитирай
16. анонимен - Нещата с община Тунджа са ясни и не би ...
27.06.2009 14:14
Нещата с община Тунджа са ясни и не би трябвало да се губи толкова време в дебати. Не може Ямбол да има 25 000 реални данъкоплатеца, „Тунджа” да има 2500 и вторите да получават повече пари от държавата, заради земята. На всичко отгоре самата селска община не е на село, построена на въпросната земя, ами в града.
Не може за 11 баби да се строи пречиствателна станция за 11млн лева, а в града да няма една детска спортна площадка.
Основана с политически акт, „Тунджа” е редно с подобен да се закрие. Може дори да се направи местен референдум, но за всички е ясно, че 25000 е повече от 2500. Единствената политическа сила, която стои зад препирането на държавни пари през червената селска крепост и безконтролното им харчене е БСП. Нека червената партия да построи една сграда в село Овчи кладенец например и да издържа селска община като искат. Ама не да се перкат колко са големи специалисти с нашите пари.
Щом са много добри в разпределението на средства и има в страната недостатъчен капацитет, значи все ще намерят някоя администрация да работят.
цитирай
17. анонимен - До анонимен 16
01.07.2009 08:12
Виждам, че доста си изтрещял и пишеш глупости. Но то е характерно за хора с малко мозък в главата си, качество с което се характеризират най-вече "демократите" в тази държава.
Та, не можеш да закриваш каквото и да били с актове. И акта за създаване на Тунджа е административен, държавен, а не политически. И между другото е имало референдум преди да се създаде община Тунджа. Така, че не плещи простотии и не говори неща, които не разбираш, че останалите в тази дискусия ще разберат, че си по прост, отколкото са си мислели, че си.
цитирай
18. анонимен - Яростта с която бранят селската ...
01.07.2009 08:43
Яростта с която бранят селската червена крепост,за пореден път доказва народната мъдрост,че змията хапе най-много на края.Аче ще се обеденят двете общини,спор няма.Блудната дъщеря ще се завърне при майката кърмилница.Това което требе ще се случи.Казах!
цитирай
19. анонимен - За покрепата и подръжницие...
02.07.2009 08:15
Леле, какви идиоти пишат в този форум /визирам анаонимен 18/! Това вероятно е авангардната и нестандартна, отчаяна подкрепа за Спасов в навечериото на 5 юли. С такива истерични и профанизирани подръжници не разполагат дори Атака и РЗС. Честито, г-н Спасов! Да видим дали този стил на подкрепа за Вас и на отрицание на Тунджа ще даде резултат. Ако проработи, жалко за държавата...
цитирай
20. анонимен - по-полека с партийния патос, номер ...
02.07.2009 10:27
по-полека с партийния патос, номер 19! Жалко за вашето късогледство. Спасов не го мислете, за него няма да е трагедия ако остане извън парламента. Но явно за администрацията в "Тунджа" партийната хранилка е животоспасяваща
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 934087
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031