Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 07:10 - ДОСИЕТАТА, МЕДИИТЕ И СЛОНЪТ
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 1677 Коментари: 0 Гласове:
0



 

За пръв път от доста време бях приятно изненадан от публична реакция на националната телевизия. Вчера-след обявяване на имената на работилите за ДС в Българската национална телевизия, чух декларация на ръководството, че в съвременните условия е недопустимо там да работят бивши агенти на репресивните служби. Мнение, противно на реакцията на СЕМ след осветяването на двама от членовете му. Опитах се да разсъждавам коя позиция е правата. За себе си намерих отговора в една притча:

МОМЧЕ И СЛОН 

 

Това се случило в едно отдалечено село. Младо момче, син на бедняк, бил здрав и много силен. Толкова силен, че когато раджата минавал през селото върху слона си, момчето хващало слона за хобота и той не можел да пристъпи. Това предизвиквало недоволство у раджата и възторг у народа, който се събирал на пазара и се смеел на раджата. Той повикал министъра си и му казал:

-Това повече не може да се търпи. Не смея повече да минавам през селото, а момчето вече се разхожда и из другите села и никога не знам къде ще се засечем. Трябва да направиш нещо. Трябва да му намалиш някак си силата и енергията.

-Ще трябва да се посъветвам с мъдреците, защото и представа си нямам какво да направя-отговорил министърът-ако момчето имаше лавка, щеше да работи там и да се изтощава; ако работеше в кантора или ако беше учител, той щеше да изразходва силите си. Но той е просяк и няма нищо и с нищо не се занимава. Живее за собствено удоволствие. Народът го обича и затова го храни, така че момчето нищо не прави-спи и яде и се наслаждава на живота.

И така министърът отишъл при един мъдрец. Старецът му наредил следното:

-Направи едно нещо. Иди и кажи на момчето, че ще му даваш по една златна рупия всеки ден, ако той прави едно съвсем дребно нещо. Да ходи и да пали лампата в селския храм всеки ден. Нищо повече-когато се стъмни, да ходи в храма и да пали лампата. И ти ще му даваш за това по една рупия.

-Но как ще помогне това?-удивил се министърът.-Той ще има повече за ядене и няма да има нужда да проси, така че ще се сдобие с още по-голяма сила.

-Направи, каквото ти казвам-настоял мъдрецът.

Така и било направено. На следващата седмица, когато раджата минавал през селото, момчето се опитало пак да спре слона, но не успяло. Слонът го повлякъл.

 

Ролята на медиите е да спират слона. Дали ще, ще им дадеш златната рупия дали ще ги вербуваш или просто „нахраниш”, ти ги осакатяваш, скопяваш. И няма кой да спре слона.



Тагове:   медиите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 937306
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930