Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2008 07:48 - Въпрос към Първанов
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 4705 Коментари: 2 Гласове:
0



Г-н Президент,

Във връзка с вече публичните констатации в доклада на ОЛАФ по проверката, извършена в началото на юни т.г., и в качеството си на председател на Парламентраната комисия за вътрешенa сигурност и обществен ред, съм задължен да Ви задам въпрос, чийто отговор до голяма степен ще изясни съмнения и подозрения за дейността на групата от фирми “Николов – Стойков”. Според медиите тази група е наречена в доклада “криминална мрежа”, която “имала близки връзки с настоящото правителство” и е участвала във финансирането на Вашата втора предизборна кампания.
Подобно твърдение на ОЛАФ нанася на страната ни сериозен удар. Не бих искал за България да се говори по този начин, не ми се иска и да вярвам, че “криминални мрежи” от фирми, регистрирани в България, в Европа и в офшорни зони, и хора са били сред спонсорите за президенстките избори.
Още по-малко мога да приема факта, че заради подобни противозакнонни дейности на близки до Вас фирми във вреда на европейските и българските данъкоплатци, сега всички ние – гражданите на България, без да имаме вина, ще трябва да върнем за наша сметка незаконно придобитите от “криминални мрежи” средства, които са около 8 млн. евро.
Смятам, че Вие като държавник, трябва да внесете яснота:
1. Дали господата Николов и Стойков пряко или чрез свързани с тях други фирми и личности са участвали във финансирането на Вашата предизборна кампания?
2. Считате ли, че поддържането на връзка с тези лица, участието в публични прояви на техни фирми, дори след образуването на досъдебни производства срещу тях, е добра управленска практика?
3. Имали ли сте телефонни разговори с уличените лица по време на престоя им в ареста и след това?
4. Ще излезете ли с ясна позиция по темата и послание към съдебната власт, ръководството на която назначавате Вие?
От Вашия отговор зависи до голяма степен да се отвори път за прокуратурата и съда да свършат задълженията си по закон и да се изчисти името на България

Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание

17 юли 2008 г.
София

Президентът отрече да имал какви да е контакти с лица срещу които са образувани досъдебните производства.

Изказване на президента пред КСНС на 17 юли 2008 г.
18-07-2008 12:45 |
image
Във връзка с разпространено вчера съобщение на пресцентъра на НДСВ по повод въпроси на депутата Минчо Спасов към държавния глава, президентът на Републиката публикува своето изказване по точка “Разни” от дневния ред на проведеното на 17 юли т.г. заседание на КСНС.

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
при Президента на Република България Георги Първанов
17.07.2008 г., “Дондуков” №2, зала 2
(15.00 ч.)

…………………………………

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:

Първо, аз съм удовлетворен, че г-н Спасов постави тук някои въпроси, тъй като щеше да е зле, ако опозицията си е тръгнала, а пък Консултативният съвет е подминал тази тема, която тя смята за важна, пък и аз смятам, че не бива да се подценява.

Записът за президента действително е такъв, какъвто го цитира г-н Калфин. И тук няма никаква новина. Г-н Спасов, твърдя, че моят щаб е отчел до последния лев, до последната стотинка всяко едно дарение след предварителна проверка на дарителите. Проверка, разбира се, в рамките на закона. Г-н Сертов ще каже имаме ли право да ползваме службите, за да проверяваме по друг начин дарителите. В закона пише: дали има държавно, общинско, дали има чуждестранно участие - в съответния процент. Това е проверено. Никой не може да предполага, че някой от дарителите се е занимавал и с нередна, несвойствена дейност - дали тя е престъпление или не, това съдът ще докаже, аз не мога да коментирам.

Впрочем, въпросът с много по-голяма сила трябва да бъде поставен на тогавашното правителство, и тук сме хора, които имат отношение към тогавашното управление, защото това е станало в един друг период, преди изборите. Значи тогава нещо не ни е работила системата за контрол.

Вие поставяте четири въпроса, които, ще ме извини Консултативният съвет, но аз държа да прочета, защото не е добре така тук да се разменят затворени пликове и да остават неизяснени въпроси.

Първият въпрос: “Дали са участвали в кампанията господата Николов и Стойков?” Отговорих: Николов не, по никакъв начин. Не съм го и виждал. Стойков съм го виждал по време на предизборната кампания на публично мероприятие.

Втори въпрос: “Считате ли поддържането на връзка с тези лица, участието в публични прояви на техни фирми, дори след образуването на досъдебни производства срещу тях, за добра управленска практика?”

Вие имате предвид вероятно откриването на новия цех на “Стомана индъстри”. Може да се запознаете по-подробно, г-н Спасов - близо 100% това е собственост на мощна гръцка фирма, един от лидерите в производство на стомана в Европа и в световен мащаб. Лицето Стойков не присъства по никакъв начин.

Впрочем, представители на Вашата парламентарна група там имаше повече от всички други, и правилно. Аз казах, че това е оценка за водещото място на гръцките инвеститори в българските условия, и държа на тази теза. Мисля, че присъствието на всеки един от нас, двама -трима министри, половин дузина депутати беше знак именно в тази посока.

Трето, дали съм имал “телефонни разговори с уличените лица по време на престоя им в ареста и след това?” Категорично не. Даже смятам за безумен подобен слух. Как си представяте държавният глава да вдигне телефона и да търси контакт с някой, който е в ареста? Това е…, моля Ви, който Ви е внушил подобно нещо или се опитва да го направи, му кажете, че е смешно.

Дали ще изляза с “ясна позиция по темата и послание към съдебната власт, ръководството, което назначавате Вие?” Първо, за съдебната власт, недейте казва, че аз назначавам ръководството, защото има Висш съдебен съвет, който е формиран по квоти, знаете на какъв признак, и към който президентът няма никакво отношение. Нямам и един представител на президентската институция, за разлика от други власти.

Не мога да си позволя да се намесвам в работата на съдебната власт, но искрено се надявам, че тя бързо и ефективно ще си свърши работата и този, който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Но всяко публично послание ще означава просто намеса в съдебната власт.

И накрая, връщайки се към така наречения доклад - вижте, тук има действително тежки обвинения към институциите. Обърнете внимание - за тези лица се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. В съпътстващото писмо на г-н Брюнер се съдържа внушението, че има влиятелни сили в българското правителство или в българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице.

Това не е емоция, това е въпрос на държавническа, на национална чест. Ако има такива неща, трябва да бъдат показани и безкомпромисно политически да бъдат отстранени, заклеймени, а съдебно вече, надявам се, да си получат също заслуженото. Но, ако няма такова нещо, извинявайте, всеки един от нас, няма значение дали сме в управлението или в опозиция, трябва да реагира много категорично.

Опитайте се да си представите коя е тази европейска държава, на която институциите ще оставят без последствие подобно обвинение, независимо дали е стара членка или нова?

Аз съм го казал днес и с това приключвам - ние трябва да дадем много ясни гаранции за това, че парите на европейците ще отидат по предназначение, прозрачно, чисто. Ние трябва да подобрим ефективността на взаимодействието с ОЛАФ и с европейските ни приятели. Това е без съмнение, без алтернатива. И тъкмо заради това, за този подобрен климат и ефективно взаимодействие ние обаче трябва честно да си поставим нещата.

И Ви благодаря още веднъж, че поставихте въпроса.

 


Тагове:   въпрос,


Гласувай:
0



1. cornflower - този "нов данък"
20.07.2008 08:01
плаща и моя град, оставен в наследство от бившата червена кметица (Ед), която изчезна безследно в дебрите на олигархичния разкош на България..
цитирай
2. stefanov - Първанов е свръхнагъл
20.07.2008 13:45
Той говори за честност и прозрачност...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 934151
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031