Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2008 12:12 - Реформа в армията?
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 2506 Коментари: 1 Гласове:
0



ДО:

                                                                       -ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО                                                                      ОТБРАНА г-н Ангел Найденов

                                                                       -МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА г-н Веселин                                                               Близнаков

                                                                       -НАЧАЛНИКА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ НА                                                                  БА ген. Златан Стойков

 

 

                                               СТАНОВИЩЕ

           

От н.п. Минчо Спасов- 31 МИР ПГ на НДСВ

 

            Относно ПРОМЕНИТЕ В ПЛАН 2015- за доклад в комисия по отбрана на 12.03.2008 г.

 

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

 

            Известен факт е, че ресурсите за отбрана са ограничени. Ясно е, че това е бил и основният мотив за предлаганите промени в Българската армия. Има постигнат обществен и политически консенсус, че БА трябва да се развива интензивно, а не екстензивно, за да се превърне в малка, но боеспособна и функционална структура, способна да гарантира националната сигурност.

 

            За съжаление предлаганите изменения будят съмнение, че целят не постигане на горните цели, а запазване на статуквото в определени структури, които в новите условия са със спорна необходимост, а в същото време се предлагат съкращения, граничещи със закриване на малкото боеспособни и функциониращи поделения.

           

            Ще се спра в частност на ВВС, но предполагам, че сходни са проблемите и в другите части на армията.

            Предлага се закриване на авиобаза „Безмер” като самостоятелна част ,чрез реорганизацията и включването й в трета изтребителна авиационна база Граф Игнатиево като „база за предно разполагане”. Личният състав драстично е съкратен, което предполага и затихваща експлоатация на  самолетите СУ 25. Евентуалното пребазиране на СУ 25 в Граф Игнатиево ще доведе до бързото им излизане от строя поради липса на инженерно-технически персонал. Експлоатацията им върху асфалтовото покритие в авиобаза Граф Игнатиево ще доведе до разрушаването му от реактивната струя на насочените надолу сопла.

            Самолетите СУ 25 в момента са сърцевината на българската авиация. Този многофункционален самолет е единственият, участвал във ВСИЧКИ учения на НАТО зад граница- включително КООПЕРАТИВ КИИ в Сент Дезие (Франция) след прелитане над цяла Европа и обратно. Безупречното функциониране на тези самолети се осигурява от високо квалифициран летателен и инженерно-технически състав.

 

Това е единствения вид самолет в БА , който може да осигури непрекъсната авиационна поддръжка на сухопътните и военно морските сили. За разлика от МИГ 21 СУ 25 може да опознава, прихваща и унищожава обекти на малки височини ( до 1500 м.) с най-голям диапазон от скорост (350-1000 км./ч.), където потенциалните нарушители на въздушното пространство са най-вероятни.

Не предприемането на мерки за удължаване ресурса и изваждането от експлоатация на самолетите СУ 25 през 2011 ще доведе до рязък спад на боеспособността на ВВС.

Това е описано в приложение 27 стр.9 от доклада до комисията с констатацията, че:

            „След 2011 г. Трета изтребителна авиационна база няма да има самолети за изпълнение на:

            -водене на подготовка за действия по земни цели;

            -оказване на авиационна поддръжка на сухопътни войски

-оказване на авиационна поддръжка на Военно-морски сили.”

 

На стр. 33 е посочено, че „Възможностите за AIR POLISING на МИГ 29 са ограничени”.

В раздел „ Способности- постижения и дефицити” на стр. 3 е посочено:

„Драстично ниско ниво на летателна подготовка на личния състав от ВВС ... ограничават способността на ВВС за осъществяване и участие в операциите по мисия отбранителна и тези в подкрепа на международния мир и сигурност.”

 

В заключителните части на доклада са дадени справки от Министерство на финансите за очакваните размери на БВП до 2015 г., които не дават големи надежди за наличие на финансов ресурс, който да позволи закупуване на нов многоцелеви самолет.

 

Поради ограничените финансови възможности е ясно, че ВВС ще бъдат с ограничен състав самолетна авиация и авиобази.

Поставя се въпросът ОТ КЪДЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ.

Държавният бюджет очевидно не е щедър.

Но армията не е социална институция за живуркане на отдавна ненужни бюрократи за сметка на уволняването на реалните войни, работещи в реални условия , създаващи продукта национална сигурност.

Поправете ме ако греша, но за мен буди недоумение факта, че се закриват функциониращи поделения и звена, даващи реална авиационна бойна подготовка, а се запазват военно училище например Долна Митрополия с щат 486  военнослужещи. За да обучим пилоти за 20 самолета , ние поддържаме висше учебно заведение!

Може ли България да си позволи да поддържа 5  висши военни училища съществуващи от времето, когато армията бе 150000 души. Не е ли добре да видим примера на държави като Австрия, където военната академия обучава специалисти по всички дисциплини, а специализирани стажове се провеждат в чужбина. Това е много по- ефективен способ за създаване на кадри, което е улеснено и от членството ни в НАТО.

А нима е за пренебрегване възможността, която вече проработи за обучаване на пилоти от гражданската авиация в техническите университети в страната? Военната и практическа подготовка на тези летци може и трябва да се провежда в реалните условия на авиобазите, а не да съществува Сталинския стереотип за 5 казармени години.

 

В тази връзка предлагам:

 

1.Да се преосмисли и преоработи доклада в частта му предвиждаща преобразуване на авиобаза Безмер като част от 3-та Изтребителна авиационна база  и се запази като самостоятелна бойна единица със съществуващите самолети ,летателен и авиационно- технически състав, макар част от него да бъде съкратен (реорганизиран).

2.Да се преосмисли запазването на висшите военните учебни заведения в сегашния им вид и се предложи концепция за съществуване на ЕДИН  военен унивеситет. Освободеният щат и финансов ресурс следва да бъде насочен към бойните части за осигуряване на по-качествената им подготовка (гориво за полети, резервни части др.)

 

 

Надявам се народното събрание, правителството и Генералния щаб да проявят политическа воля за запазване на малкото останали боеспособни звена от БА в рамките на ограничения бюджет, чрез предприемане на тези болезнени, но необходими реформи.

 

 

 

           

           

 

 

 

София 11.03.2008                                         С УВАЖЕНИЕ………………….

 

           



Тагове:   реформа,


Гласувай:
0



1. meto76 - Армията трябва да се съкрати до 5 000 ...
05.05.2008 20:43
Армията трябва да се съкрати до 5 000 човека за мисии в чужбина и охрана на границите, нещо като гранични патрули.Подобно на Македония не ни трябва повече от 10-на танка и няколко самолета и хеликоптери.Другото е пилене парите на данъкоплатеца.И както казва един мой приятел професионален войник в армията "началството в армията се чуди по цял ден откъде, какво да открадне."По-малко генерали и полковници по-малко кражби и далавери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 933972
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031