Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2007 07:42 - НДСВ и изкуството да се управлява лодка
Автор: spassovm Категория: Политика   
Прочетен: 3845 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Аз си имам лодка- яхтичка image(тя ми е от преди занимаването с политика, така че поредния” яхтен скандал” е изключен).И понеже от 6 години се занимавам с политика, с огромно учудване установявавам колко аналогии има между ветроходството и политиката.Като започнем от това, че терминът “лавирам” е мореходски,преминем през факта,че с добра лодка можеш да “се качиш” срещу вятъра,но е нужно повече време и търпение,че острите курсове срещу вятъра(да си опозиция),са по- лесни за каране от “пълните” по вятъра(да си управляващ). и др.

Преди месец опитах подобна “визуализация” с постинга за гребането и политиката на десните партии и мисля, че стана разбираемо.

Ще се опитам да поразсъждавам в тази светлина и относно събитията в НДСВ.За да не повтарям всичко случило се, ще пробвам да го обобщя с един пример:Помощник-капитаните на лодката,се сдърпаха за румпела (ръчката за управление)на лодката и я качиха върху рифа.Започна силно разклащане и лодката загреба вода.Положението стана опасно -от клатенето някой можеше да падне зад борда,или лодката да се обърне.Дойде капитанът ,разгони помощниците и сам хвана румпела.Лодката заплава в по-спокойни води.

Сега пред целия 52-членен екипаж има няколко възможности:

-да се хванат по-здраво за греблата (дано някои не са забравили гребането докато са били на капитанския мостик)

-Силните характери на борда (на които май вече не им се става отново обикновени гребци) да надигнат глас, че капитанът не може да кара лодката сам,или че кара в неправилна посока поради което искат да участват в определянето на курса.

Тук да направя едно уточнение: можеш да промениш курса на една лодка не само чрез румпела, но и чрез греблата.Само че това предполага да се върнеш на скамейката на гребците и да гребеш здраво. Далеч по-лесно е чрез румпела да използваш силата на другите,за да определяш посоката. Опитвам се да “вляза в техните обувки” и да си представя чуваствата им.

Но трябва да вляза и в обувките на капитана.Ако някой се опита да ми казва накъде да карам собствената ми лодка,първо ще се учудя, после ще се ядосам, и накрая ,ако продължава,ще го оставя на най-близкия остров.

Е ,ако той (или те) са първосигналници, може да се опитат да повторят бунта на Баунти и дори да  ме убият. Но е малко вероятно, защото в карайна сметка не са хора от ниско качество. Напротив.Лодката НДСВ до сега се славеше с най-добрия екипаж.

Винаги има изход от всяка ситуация.Той не винаги ни харесва, но ако сме честни и откровени, трябва да си го казваме:

-ако някой от екипажа иска да участва в определяне на курса, да заповяда на греблата- да си избере левия или десния борд-ако гребе по-силно от тези на другия борд,неминуемо ще въздейства върху курса.

-ако друг няма желение и сили да го прави,нека да не завзема румпела от собственика, а да слезе от борда ,щом курса на лодката не му харесва.

Така е най-честно.

 


Тагове:   лодка,   НДСВ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - цара е бита карта)))
21.06.2007 12:07
Много са правилни вътрешните настроения в НДСВ.Но никой няма смелостта да каже че цара освен демагог за своя народ налага и силно авторитарно управление на своята "партия" В кавички да ,защото това е малка царедворска скупщина от хора без мнение без позиция по въпросите.По правилно казано без ПРАВО на мнение.И за да замъгли положението царя от време на време прави някое публично изявление, което хем не разбираме, хем не одобряваме.Никакво бъдеще няма НДСВ.Герб ще мине през тях като бързия влак София-Варна.
цитирай
2. анонимен - самотрансфера не самозвания елит
09.07.2007 18:58
очевадно е,че сомотрансфериралия се вчерашен и днешен елит няма квалификацията да отговори на потребностите на народа. Кога ще промуе да се оттегли от яслето преди да бъде отбит с подръчните
средства ббастуни,тояги,чадърги, коси, вили гребули,мотимики,търнокопи, коси,камъни от протестиращия народ
цитирай
3. анонимен - Сигурно е много приятно да се нам...
20.08.2007 11:44
Сигурно е много приятно да се намират такива красиви и мащабни сравнения. През последните години са правени не един или два опита да се обяснява определена политическа ситуация по този образен начин. Опасното е, ако се извеждат изводите само от примера, защото той, колкото и да е хубав, има един недостатък - измислен е и никога не се покрива напълно със ситуацията, която е призван да илюстрира. Иначе изпадаме в ситуацията на човек, на който му е много скучно и за да намери проблеми, които да решава, си ги измисля.
цитирай
4. donim - За еволюцията и революцията
28.08.2007 12:32
И не виждам особен смисъл в това да се коментира кой на къде е тръгнал да гребе. Важно е лодката в крайна сметка къде ще акостира. А това дали ще я акостира капитана или някой друг, който е по-талантлив от него, е въпрос на естествен подбор. В природата оцеляват тези които са способни да изтласкат по-слабите и некадърни. Иначе нямаше да има еволюция , не че другото не може да се нарече революция.И тогава е естествено да се запитаме, къде ли щяхме да бъдем Ние хората в еволюционната верига. Съдейки по манталитета на някой участници в тези коментари/ вероятно на дъното на хранителната верига/ . Не че и така не опровергаваме еволюцията като се ядем едни и други па макар и само на думи. Което ни определя направо като природна и еволюционна грешка. Да сте срешнали друг вид да се яде по между си? Въпроса е риторичен.

цитирай
5. анонимен - ПАНАЙОТКИТЕ ОПРОПАСТИХА ЦАРЯ!
01.09.2007 18:00
До скоро бях в чужбина, преди да замина много се интересувах от политиката в България. Политическата сила на която симпатизирам е НДСВ,но не защото много харесвам политиците там, а защото знам кой е Симеон Сакскобургготски. Това е едно име което изпълва с уважение хората в Европа. Също така знам,че един Цар с каквото той е известен навън,никога не би искал страната му да е зле. След като пое управлението страната обаче НДСВ показа доста лекета като свои представители във властта. Питах се на какво се дължи това? Нима царя не вижда? И установих от собствени наблюдения,че той вижда, но се е доверил на човек,който го заблуждава денонощно. Този човек се казва Пламен Панайотов. Царя изначало уважава "учени" хора, но този е злоупотребил здраво. Използвайки нежеланието на царя да се изказва по медиите,както и да говори за личния си живот. Панайотов и групата му допуснаха да се излее такава кал върху Царя.
След като той разбра обаче се опита да ги отстрани и сега те се борят със зъби и нокти.
Но ние обикновените хора сме за Царя,а не за Панайотов,Вълчев и пр.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spassovm
Категория: Политика
Прочетен: 933998
Постинги: 106
Коментари: 569
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031