Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 23:24 - Болести на обмяната и жлезите с вътрешна секреция 2ч.
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 10408 Коментари: 0 Гласове:
0



УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ДИАБЕТА
ТРУДНО ЗАРАСТВАЩИ РАНИ
142. Лист от алое се разцепва на две и се поставя на раната. Сменя се сутрин и вечер до оздравяване. Лекува и гангрена.
143. Изпичат и се смилат бобени зърна. Пресяват се. Прахът се смесва с равно количество свинска мас при непрекъснато бъркане на водна баня най-малко 20 минути. С мехлема се мажат няколко пъти дневно.
144. Стриват се на прах семена и листа от жълто еньовче и се размесват с равно количество свинска мас. Раната се маже няколко пъти дневно.
145. Стопяват се 50 г зайча мас (взета от мястото около бъбреците) и 5 г чист пчелен восък на тих огън при непрекъснато бъркане. Прибавят се и десетина зърна сакъз, стрити на ситен прах. След бъркане на огъня около 30 мин мехлемът е готов. Държи се на хладно. Раната се превързва сутрин и вечер. Действа ефикасно на всякакъв вид рани.
146. Смесват се добре 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица естествен бял тамян и 1 супена лъжица сакъз, стрити на прах и пресяти. Разтопява се чист пчелен восък колкото орех и се разбърква със сместа, докато изстине. С получения мехлем се мажат раните 2-3 пъти дневно, а вечер раните се превързват с по-дебел слой.
147. Една супена лъжица пресен, добре измит и изсъхнал от водата цвят от жълт кантарион се вари 30 мин на водна баня в 300 мл зехтин. Прецежда се добре, след като изстине. С извлека се маже раната сутрин и вечер.
148. Счуква се на каша една средно голяма глава кромид лук и се смесва добре с равно количество свинска мас (краве масло). Раната се намазва с дебел слой от сместа и се завързва. Лечението продължава до заздравяване на раната.
ГНОЙНИ РАНИ
149. Натопява се чист бял плат в разтопена лой и восък. Така получената мушамичка се нанася върху раните и се превързва. Повтаря се всяка вечер до преминаване (излекуване) на раните. Преди да се постави мушамичката, раните се почистват с отвара, приготвена от трици или тетра.
150. Смесват се добре 2 супени лъжици течен пчелен мед, 4 супени лъжици зехтин и половин супена лъжица сода бикарбонат. Сместа се вари 10 мин в здрав емайлиран съд на водна баня. След като съдът се отнеме от огъня, в сместа се прибавя 1 белтък на домашно яйце и се бърка непрекъснато, докато сместа изстине. Съхранява се в хладилник постоянно, докато свърши. Със сместа се маже раната сутрин и вечер.
151. Сто грама цвят от невен се заливат с 500 мл зехтин. Стъкленият съд, добре запушен, се държи на слънце 1 месец, след което с прецедения зехтин се мажат раните. Добре е едновременно с това да се пие и запарка от невен.
152. Три супени лъжици суха овчарска торбичка (или 5 супени лъжици чиста, ситно нарязана и счукана билка) се смесват с 3 супени лъжици пчелен мед. Раната се маже няколко пъти на ден, без да се завързва. Прави се превръзка само вечер.
153. Равни части олио (зехтин), пчелен восък и пчелен мед се варят на тих огън 10-15 минути. Мехлемът се съхранява в хладилник. Нанася се върху раната няколко пъти дневно, а вечер се превързва с по-дебел слой.
154. Смесват се добре изсушени и наситнени по 30 г от билката очеболец и кори от върба и бял дъб. 2 супени лъжици от сместа се варят 10 мин в 500 мл вода. Прецежда се след 30 мин. Използва се за компреси и промивки.
155. Счуква се китка пелин (до 2 супени лъжици) и се размесва добре с 1 супена лъжица свинска мас и 1 супена лъжица пчелен мед. Получената смес се нанася върху раната сутрин и вечер (дозата е само за едно денонощие).
156. Една супена лъжица изсушени и наситнени стръкове и цвят от бял равнец се варят 5 мин в 500 мл вода. След 30 мин отварата се прецежда. С нея се промиват раните или се правят компреси.
157. Един чист стрък бял равнец се нарязва много ситно и се пържи 5 мин в 2 супени лъжици краве масло. Получената след изстиване питка се налага върху раната. Прави се сутрин и вечер.
158. Върху промитата с отвара от смрадлива рана се поставя няколкослойна марля, напоена с рибено масло. Сменя се 3-4 пъти дневно.
159. Настъргва се на най-ситно ренде една ябълка. Кашата се налага вечер на раната. Сутринта се промива с отвара от смрадлива и се маже с мехлем. Лапата от ябълка действа оздравяващо и на рана от изгорено и измръзнало.
ГАНГРЕНА
160. Смесват се на тих огън при непрекъснато бъркане парче чист пчелен восък като лешник, 1 супена лъжица стрита на прах борова смола и 1 супена лъжица свинска мас, взета от коремната част на прасето. Мехлемът се държи в хладилник. Раната се промива с отвара от смрадлива и обилно се намазва с мехлема. Покрива се с марля.
161. Настъргват се 2-3 глави добре измита гулия, извадена през пролетта. С кашата се налага вечер раната. Прави се до пълно затваряне на раната.
162. Измиват се и се обелват (разцепват се на две) листата на дебела Мара и с тях се превързва раната. Прави се 3-4 пъти дневно, докато раната се изчисти.
163. Две-три лъжици брашно от ленено семе се вари с малко вода, докато набъбне. Когато изстине, ленената каша се размесва добре с 1-2 супени лъжици олио или зехтин. Кашата се налага върху раната сутрин и вечер.
164. Настъргва се 1 кафяна чашка домашен сапун. Счукват се чистите листа от един жиловлек. Двете съставки се размесват добре с 1 супена лъжица олио. Сутрин и вечер болното място се налага с получената смес. За всяка превръзка се прави отделно лапа.
165. Настъргва се 50 г домашен сапун. Прибавят се 2 супени лъжици силна домашна ракия (медицински спирт 70°) и 1 белтък пак от домашно яйце. Сместа се бие, докато стане хомогенна маса и почти се втвърди. Налага се върху гангренясалото място 3 пъти дневно.
166. Един корен или цялата зелена част на растението селим се вари 15 мин в 1 л вода. С прецедената студена отвара се промива гангренясалото място или трудно зарастващи рани.
167. Петкилограмова плитка от чесън се вари 30 мин. в 10 л суроватка от сирене. В прецедената отвара се кисне гангренясалия крайник. Нужни са 10 процедури. Използва се същата отвара - само се затопля. След банята болното място се налага с каша от хума: на слънце или огън, но без да влиза в допир с метален (емайлиран) съд. Докато е топла, се залива с вода и се бърка, докато се получи гъста каша, в която се прибавя 1 супена лъжица изпържена свинска мас (от корема на прасето). С лапата се преспива. Сутринта раната се промива и се налага с друга смес.
ГУША (СТРУМА)
168. Пие се дневно по 1 ракиена чашка изцеден сок от добре узрели зърна на нискостебления бъз. Лечението продължава 1 месец.
Внимание! Неузрелите плодове на бъза са силно отровни! Сокът на узрелите плодове е лечебен и безвреден.
169. Сутрин на гладно се изпиват 5-6 изсушени зърна от нискостебления бъз. Семената на бъзето действат разхлабващо. Тази процедура е добра и за хора с лениви черва - нужно е само да уточнят по колко зърна трябва да изпият, за да имат очаквания ефект.
170. От добре узрели зърна на черния бъз (свирчовина) се вари компот. Лечението се провежда по схема: първия ден се изяждат 3 бъзови зърна. Всеки следващ ден се изяждат с по 1 зърно повече, докато броят им стигне до 40 зърна дневно. След това изяждането на зърната става по обратен ред - всеки ден зърната се намаляват с едно, докато се стигне до 3 зърна дневно. Едновременно с бъзовите зърна се изпива и сокът от компота, ако на болния е направена операция от гуша.
171. Няколко цвята от черен бъз и една шепа орехови листа се заливат с 1 л вряла вода. Прецежда се, след като изстине. Листата и цветът се смачкват и с тях се налага гушата. С лапата се преспива. Отварата се пие вместо вода.
172. Една чаена лъжичка от билката дилянка се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да кипне 2 часа. Пие се по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене.
173. Една шепа листа от друмче (мокреш) се стриват със сол на вкус и се ядат като салата.
174. Четири-пет листа друмче (мокреш) се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 1 винена чаша сутрин преди ядене. Лечението продължава няколко месеца.
175. Една чаена лъжичка наситнена дъбова кора се залива с 200 мл вода. Ври 3 минути. Прецежда се след изстиване. Отварата се изпива на глътки за 1 ден. Лечението продължава 1-2 месеца.
176. Чисто ленено парче плат се напоява със зехтин и се прави съгреваещ компрес на гушата, който се сменя на 24 часа. Лечението е продължително.
177. В 500 мл вода се накисват 20 г исландски лишей и се оставя да престои една нощ. На другия ден се долива 300 мл вряща вода и се вари 10 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3-4 пъти дневно преди ядене.
178. Една супена лъжица жълт кантарион се вари 3 мин в 200 мл вода. В прецедената отвара се капват 3 капки йодова тинктура. Пие се по 100 мл сутрин и вечер на гладно. Докато продължава лечението, от 1 до 2 месеца, всеки ден се изпива и по 1 чаена чаша сок от моркови.
179. Няколко луковици от градинско кокиче (20 г) се заливат със 100 мл силен винен оцет. Съдът се държи на хладно и тъмно 5 дни. С получения извлек един път дневно се маже гушата. Лечението продължава 9 дни.
180. Счуква се една луковица от диво кокиче с 5-6 капки силен оцет. Със сместа вечер се маже гушата.
181. Един килограм чист пчелен мед се смесва с 10 г стрита на прах медицинска дъвка (сакъз) или 1 пакетче стрит естествен бял тамян. Сместа се бърка 15 мин на водна баня. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
182. Един литър сварено прясно краве мляко се смесва с 2-3 капки йодова тинктура. Млякото се изпива за един ден (на 4 пъти по една водна чаша). Лечението продължава 20 дни.
183. В продължение на 10 дни се пие отвара от орехови листа по следната схема: първия ден в 100 мл вода се вари 1 орехов лист, докато водата изври наполовина (50 мл); втория ден в 200 мл вода се варят 2 орехови листа, докато водата остане 100 мл. На десетия ден в 1 л вода се варят 10 орехови листа, докато остане 500 мл вода. Отварата се пие първо наведнъж, а после на 2 и 3 пъти дневно преди ядене. От единадесетия ден процедурата продължава в обратен ред - намалява се с по едно орехово листо на 100 мл вода, докато се стигне до един лист и 100 мл вода дневно. Прави се почивка от 20 дни, след което лечебната процедура се повтаря по описания вече начин.
184. Двадесет броя зелени орехчета се заливат с 1 л ракия и се оставят да престоят 40 дни на тъмно място. Пие се по ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене, докато ракията свърши. Преди пиене извлекът се разклаща добре.
185. Един килограм смлени зелени орехчета се смесват с 1 кг захар и с 1 л гроздова ракия. От получената смес се пие по 1 супена лъжица 2 пъти дневно - сутрин и вечер преди ядене.
186. В един трилитров буркан се нареждат нарязани на две зелени орехчета с големина на лешник и се посипват със захар (да се покрият добре). Бурканът се напълва, като орехчетата и захарта се нареждат в последователен ред. Бурканът се държи на тъмно 40 дни, след което се прецежда и от сиропа се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Сиропът се държи в хладилник!
187. Два орехови листа се поръсват с 4 супени лъжици силен оцет и се налагат върху гушата. Завързват се и се държат цяла нощ. След 3 процедури се прекъсва за 3 дни и лечението отново се повтаря. Нужни са 9 процедури.
188. Петдесет грама добре пресята пепел от изгорени млади ракитови пръчки се смесват добре с 500 г чист пчелен мед. От сместа се яде по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
189. Двеста-триста грама сурова тиква се настъргва и се обърква с 2-3 супени лъжици зехтин. Сместа се оставя да престои няколко часа. Прави се двойна марлена превръзка, като по средата се слага сместа. Лапата се налага на гушата и се завързва добре. Сваля се след 12 часа (една нощ) и се завързва нова лапа. Лечението продължава 10-15 дни.
190. Една филия типов хляб се напоява добре с ябълков оцет и вечер, преди лягане, се прави загреваещ компрес на гушата. Сутрин се прави отново нов компрес. Някои го сменят по 3 пъти през деня - има по-бърз ефект. Лечението продължава 10-15 дни.
191. Изпича се на слънце или във фурна едно парче хума. Залива се в пръстен или порцеланов съд с вода, докато се получи средно рядка каша. Последната се налага на болното място. Завързва се найлон и кърпа. Лапата се държи цяла нощ. Нужни са 10-15 лапи, за да има лечебен ефект.
БАЗЕДОВА БОЛЕСТ
192. Нарязва се ситно една малка или половин средно голяма зелка. Посипва се с 1 кафяна чашка захар и леко се затопля на тих огън. Със зелевата лапа се налага вечер шията (без вратните жили отзад). Нужни са 15-20 лапи.
193. Две супени лъжици наситнени и изсушени стръкове от билката дяволска уста се варят 3 мин в 300 мл вода. Прецежда се след половин час. Отварата се разделя на две и се пие сутрин и вечер. Лечението продължава 2-3 месеца. Подобрява дейността на жлезите с вътрешна секреция и при климактерични смущения на обмяната.
194. Една супена лъжица от билката камшик се вари 3 мин в 400 мл вода. Съдът се захлупва добре. Прецежда се след 2 часа. Запарката се разделя на 3 равни части. Всяка част се изпива 30 мин преди всяко основно ядене. Отварата от камшик подобрява обменните процеси в организма. Има лечебен ефект и при диабет и климактерични смущения, дължащи се на нарушени обменни процеси.
195. Две чаени лъжици наситнени. изсушени листа от маточина се заливат с 400 мл вряща вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
196. Половин килограм чист пчелен мед се смесва добре с 200 г изчистени и обелени, настъргани и счукани на каша корени от хрян. От сместа се изяжда по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно след всяко основно ядене.
197. Половин пакетче нишадър, купен от аптеката, се стрива на прах и се смесва със 100 мл вода в средно меко тесто, с което вечер преди лягане се налага щитовидната жлеза. Прави се 1 месец.
198. Прави се компрес от 2 шепи счукани на каша пелинови листа, посипани с половин пакетче нишадър на прах. Лапата се налага вечер и се държи цялата нощ. Нужни са 15-20 процедури.
199. Две супени лъжици наситнени стръкове от полски хвощ се варят 3 мин в 400 мл вода. Прецедената след изстиване отвара се пие по половин водна чаша 3 пъти дневно след ядене или се разделя на 6 части, които се пият 15 мин преди и 15 мин след ядене. Подобрява обменните процеси на организма при заболяване на жлезите с вътрешна секреция. Добре действа и при климактерични смущения, свързани с обменните процеси в организма.
200. Пет изсушени и наситнени орехови листа се варят 10 мин в 300 мл вряща вода. Прецедената след изстиване отвара се пие по 1 ракиена чашка 6 пъти дневно 30 мин преди ядене и 30 мин след ядене.
ЗА ЗАБАВЕН РАСТЕЖ
201. Вземат се равни части, например, по 2 супени лъжици от различни семена: боб, ориз, царевица, овес, просо, ечемик, ръж, тиквени, слънчогледови, дюлеви, крушеви и ябълкови семки. Сместа се залива с вода в пропорция 1:2 (водата да е два пъти повече от семената). Варят се, докато водата изври наполовина. Отварата се пие вместо вода.
РЕГУЛИРАНЕ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА
202. Десет грама брезови пъпки (или млади брезови листа) се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. Прецежда се 30 мин. На върха на лъжичката се слага хлябна сода. Може леко да се подслади с 1 чаена лъжичка пчелен мед. Пие се като чай.
203. Със същия ефект се употребява и брезовият сок. Необходими ни са поне 5 литра. На ден се пие наведнъж, най-добре сутрин на гладно, 1 чаена чаша.
204. Една супена лъжица изсушена наситнена дъбова кора се вари 15 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
205. Смесват се равни части лайка и цвят от хмел (по 50 или 100 г). Една супена лъжица от сместа се вари 5 мин в 400 мл вода. Прецежда се след 30 минути. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
206. Смесват се равни части мента, дилянка, лайка и цвят от хмел. 1 супена лъжица от сместа се залива с 400 мл вряща вода. Ври 3 минути. Прецежда се след 30 мин. Топлата отвара се държи в термос. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
207. Една супена лъжица изсушена, ситно нарязана билка хвощ се залива с 1 чаена чаша вряща вода. Ври 3 минути. След 30 мин се прецежда. Може леко да се подслади с мед. Пие се като чай. Лечението е продължително.
ЗА ОТСЛАБВАНЕ
208. Една чаена лъжичка корени от глухарче и 1 супена лъжица плод от шипка се заливат с 300 мл вода и врат след това 3 минути. Прецедената след 15 мин отвара се изпива топла, подсладена по желание с малко мед. Прави се отвара 3 пъти за целия ден. През деня не се яде нищо друго. Може неограничено да се пие само сок от кисели ябълки. Желателно е да се прилага 1 или 2 пъти седмично.
209. Две супени лъжици наситнени корени от гръмотрън се варят 10 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
210. Корени от гръмотрън и 1 стиска пипериче се заливат с 1 л вряща вода. Оставят се да киснат 2 часа. Пие се по 1 чаена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
211. В продължение на 2 седмици да се консумира само диня и се пие чай от лайка.
212. Един пакет лайка се залива със сока на 6 изцедени лимона и се оставя да престои 2 часа. След това се залива с 6 чаени чаши вряща вода. Престоява 24 часа на студено. Прецедената запарка се пие по 1 кафена чашка сутрин на гладно. Може да се закусва след 2 часа. Употребата на хляб и захар се свежда до минимум.
213. Едно бурканче кисело мляко се размесва добре със сока на един лимон. Млякото се изяжда за 1 ден - на обяд или сутрин и на обяд. Консумират се много течности: топла вода с мед или за предпочитане чай от ягодови листа (малина, касис, лайка), подсладен с 1 чаена лъжичка пчелен мед (може и без подслаждане).
214. По 1 чаена лъжичка корени от слез, стебла от сладка папрат, ечемик и анасон се заливат с 1 л вряща вода и врат още 3 мин. След 10 мин се прецежда. Отварата се пие 2 пъти дневно - едната половина се изпива сутрин на гладно, а втората - вечер преди лягане. Приготвя се всеки ден. Престояла отвара не се пие.
215. Един ден седмично да се яде само варена тиква и да се пие сок от тиква или отвара от царевична коса: 2 супени лъжици царевична коса се заливат с 400 мл вряща вода. Прецежда се след 1 час, налива се в термос и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
ПОДАГРА
216. Смилат се 50 г (една шепа) сурови сладки бадеми, изчистени от люспите. Смесват се 50 г пудра захар. Заливат се с 500 мл вода на части - при непрекъснато бъркане или се разбива с миксер, докато се получи бяла като мляко течност. Прецежда се през няколко слоя марля. За аромат може да се прибави 1 кафяна чашка портокалов сок или есенция. От бадемовото мляко се пие по 1 чашка сутрин на гладно. Има и диуретичен ефект. Успокоява също кашлицата. Действа оздравително и при авитаминоза.
217. Петдесет борови връхчета (до 2 см) се измиват, подсушават и оставят в стъклен съд. Заливат се с 500 мл медицински спирт. Оставят се да престоят 20 дни на топло. С прецедената настойка се масажират възпалените стави (без прегъвките) и стъпалата на краката.
218. Две супени лъжици сухи листа от бяла бреза се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. Прибавя се на върха на чаена лъжичка хлебна сода. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
219. С 1 л гореща вода се залива 400 мл чист брезов катран. Разбърква се добре десетина минути и се оставя да престои 72 часа (три денонощия). След този срок се премахва ципата и бистрата вода внимателно се отделя и изсипва в чиста бутилка. Пие се по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно 2 часа след хранене. За да не дразни стомашната лигавица, добре е катранената вода да се пие размесена с прясно мляко или вино в съотношение 1:1.
220. Една супена лъжица бръшлян се вари 5 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
221. Една супена лъжица ситно нарязано великденче се залива с 400 мл кипяща вода оставя се да престои 30 мин. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
222. Двадесет цвята от глухарче и 40 цвята от латинка се заливат с 300 мл силен винен спирт. Добре затворен, съдът се оставя да престои на слънце 50 дни. Готовата спиртна настойка се втрива чрез лек масаж по възпалените лакти, стъпала, колена и пръстите на краката. Помага и при ревматизъм на меките тъкани и ревматоиден артрит.
223. Една чаена лъжичка наситнени коренища от иглика се вари 10 мин в 300 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 кафяна чашка 4 пъти дневно преди ядене Помага и при шипове.
224. Едно бурканче кисело мляко се оставя в тензухена торбичка да се изцеди добре. Вечерта с него се намазва чисто памучно парче плат, поръсва се 1 чаена лъжичка нишадър и сяра на прах (на върха на лъжичката). Болното място се налага и увива добре. С лапата се преспива. Нужни са 15 процедури.
225. Една чаена лъжичка ситно нарязани изсушени кори от кисел трън се вари 10 мин в 500 мл вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Някои пият отварата веднага, като чай. След едноседмично прекъсване лечението пак продължава. Помага и при диабет. За 1 месец трябва да се изпие 50 г кора от кисел трън.
226. Десет грама наситнени сухи корени от кисел трън киснат в 100 мл силен медицински спирт (70°) 20 дни. От извлека се пият по 10 капки 3 пъти дневно преди ядене. При по-тежък случай на заболяване приемът може да се удвои. Лечението подобрява дейността на жлезите с вътрешна секреция и обменните процеси в организма. Прилага се и при диабет.
227. Една чаена лъжичка изсушени наситнени корени от лечебно сапунче се вари 5 мин в 400 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Внимание! В по-големи дози растението еотровно!
228. Половин килограм пчелен мед се размесва добре с 2 супени лъжици рафинирана (медицинска) сяра на прах. Яде се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно след ядене. Преди употреба сместа се разбърква добре. Същата рецепта е подходяща за прочистване на кръвта. Ако няма свръхчувствителност към сяра, добре повлиява на трудно лечима алергия.
229. Десет зрели плода на мехунка се варят 5 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Помага също и при ревматизъм и шипове.
230. Петдесет грама луковици от есенен минзухар се заливат с 500 мл силна домашна ракия. Съдът се затваря плътно и луковиците се оставят да киснат 20 дни на топло. С настойката се мажат възпалените места - колене, лакти, стъпалата на краката (без свивките). Помага и при ревматизъм и невралгия. Внимание - растението е отровно!
231. Една супена лъжица ситно нарязана изсушена кора от ракита се вари 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
232. Една супена лъжица изсушени и смлени корени от репей се варят 10 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 кафяна чашка 4 пъти дневно 30 мин преди ядене. Помага и при ревматични заболявания.
233. Петдесет грама изсушено или 100 г свежо, ситно нарязано седефче се залива с 500 мл силна домашна ракия. Оставя се на топло да престои 15 дни. С прецедената настойка се масажират възпалените места. Помага и при ишиас, лумбаго и невралгични болки. В по-големи количества растението е отровно. Да се пази от деца, да не се пие и прекалява с мазането!
234. Смесват се 500 мл медицински спирт и 20 г камфор. С приготвената смес се прави съгреваещ компрес на болното място, с който се преспива. За по-голям ефект компресът може да се сменя 2-3 пъти през нощта. (Лечението може да се провежда и с купен от аптеката камфоров спирт).
235. Една супена лъжица леко счукани зърна от хвойна се варят 5 мин в 400 мл вода. Прецежда се след 30 мин. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Помага и при артроза, миалгия, невралгия и тендовагинит. Лечението е противопоказно за хора, боледуващи от възпаление на бъбреците.
236. Обелва се, настъргва се и се счуква на каша 1 корен от хрян. Кашата се размесва с 1 кафяна чашка ябълков оцет. Болното място (стъпало и пръст) се намазват с олио и се намазват с получената смес. Държи се 10-15 мин, докато почне силно да пари. Не трябва да се държи продължително време, за да не се получат мехури. Нужни са 10-15 процедури.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1226782
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031